Naslovna Istaknuto Upriličen koncert gitarista Đanija Šehua i Pavla Filipovića

Upriličen koncert gitarista Đanija Šehua i Pavla Filipovića

123

U okviru Tuzla Guitar Week-a, sinoć je u Hrvatskom kulturnom centru “Sveti Franjo” održan drugi po redu koncert gitarista. Ovoga puta, publici su se predstavili profesor gitare sa Muzičke akademije u Sarajevu Đani Šehu i mladi gitarist iz Beograda Pavle Filipović.

Đani Šehu je kao solisa i kamerni glazbenik nastupao u brojnim zemljama, a osnivač je i ravnatelj Sarajevo International Guitar Festival-a. Pavle Filipović je dobitnik značajnih nagrada sa takmičenja u Srbiji i inostranstvu.

“Jako volim svirati barokni period, tako da sam i za ovaj koncert odlučio publici da se predstavim sa jednom baroknom svitom. Također, uživam  svirati djela španjolskih kompozitora kao npr. djela Isaka Albeniza, Fransiska Tarega i slično. Sve uglavnom zavisi od raspoloženja, isto tako volim kamernu muziku. Posebno volim da muziciram sa svojim bratom, koji je inače flautist, rekao je Đani Šehu za Hrvatski glasnik.

Ljubitelji klasične glazbe bili su u prilici da poslušaju djela Milana, Regondija, Rodriga, Josea, Zambonija, Mertza, Barriosa, Laura, Ivanovića…

U nastavku Tjedna gitare, osim koncerata, majstorskih radionica i orkestra gitara koji se održavaju u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla i Domu mladih, planirani su i Dani graditelja gitara, koji će biti održani u Kući plamena mira Tuzla.

S. P.