Naslovna Istaknuto Ukrajina je pobjednica Eurosonga 2022.

Ukrajina je pobjednica Eurosonga 2022.

139

Ukrajinska grupa Kalush Orchestra pobjednica je ovogodišnjeg Eurosonga održanog u Torinu. Ukrajinci su i prije natjecanja bili najveći favoriti za pobjedu, a osvojili su zahvaljujući glasovima publike koja je uvjerljivo bila na njihovoj strani – dodijelila im je čak 439 bodova. Nakon glasanja žirija vodio je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder, koji je na kraju završio drugi. Treće mjesto osvojila je Španjolska.

Nakon proglašenja pobjede Ukrajinski predstavnici popeli su se na pozornicu i izveli pjesmu ‘Stefania’. Zahvalili su svima na potpori.

Ukrajinci su i prije natjecanja bili najveći favoriti za pobjedu, a osvojili su zahvaljujući glasovima publike koja je uvjerljivo bila na njihovoj strani.

Nakon glasanja žirija vodio je predstavnik Velike Britanije Sam Ryder, koji je na kraju završio drugi.  Treća je Švedska, četvrta Španjolska, a Srbija peta.

Naša je hrabrost zadivila svijet, a naša glazba osvojila Europu, napisao je na Facebooku ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon pobjede Kaluš orkestra na ovogodišnjoj Euroviziji u Torinu.

Kaluš orkestar bio je prije natjecanja uvjerljivi favorit kladioničara, između ostaloga, i zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Molim, pomozite Ukrajini i Mariupolju! Pomozite Azovstalju”, zavapio je pjevač benda Oleh Psiuk nakon nastupa.

Političke poruke na Euroviziji inače nisu dopuštene, ali organizatori su objavili da razumiju duboke osjećaje o Ukrajini i da sve izraze podrške toj zemlji smatraju više humanitarnim nego političkim.

Ovo je treća ukrajinska pobjeda u povijesti Eurovizije.