Naslovna Istaknuto U Tomislavgradu pronađeno vrijedno arheološko nalazište

U Tomislavgradu pronađeno vrijedno arheološko nalazište

442

U Tomislavgradu je ovih dana pri proširenju lokalne prometnice između naselja Kongore i Borčana pronađeno vrijedno arheološko nalazište. Riječ je o starom kamenom groblju koje, prema prvim procjenama, pripada kasnom srednjem vijeku i prvi je takav nalaz pronađen na tom području.

Kameni grobovi neobičnog oblika pronađeni su pored lokalne prometnice ispod povijesne delmatske gradine na Libu, nadomak najpoznatijeg mitskog lokaliteta u prošlosti tomislavgradskog kraja. Na lokalitetu Mašet uz lokalnu cestu između Kongore i Borčana na Duvanjskom polju pronađeno je 10 kamenih grobova. Prema prvim procjenama riječ je o starom kamenom groblju iz kasnog srednjeg vijeka.

“Ti grobovi koji izgledaju kao kućice koje imaju krov na dvije vode, orjentacija im je istok -zapad, neke smo već krenuli otvarati i iznutra istraživati”, kaže arheolog Ante Radoš.

Povijest grobova istražit će arheolozi i antropolozi iz BiH i Hrvatske koji su već upoznati s ovim nalazištem. Na području Tomislavgrada to je prvi takav nalaz.

“Jedine najbliže ovome, što je meni poznato, pronađene su u Posušju, kad su kolege istraživale lokalitet Ričine, pronašli su ovakve grobove, to mi je nekakva analgija i za ovaj lokalitet, što se tiče područja Tomislavgrad, koliko je meni poznato, nisu nikad sustavno istraživani ovakvi grobovi”, kaže arheolog i kustos Franjevačkog muzeja Fra Jozo Križić Stipan Dilber.

Dilber ističe kako će lokalitet starog kamenog groblja biti istražen, zaštićen i sačuvan kao kulturna i povijesna baština ovog kraja zahvaljujući općini Tomislavgrad koja je pri projektu proširenja lokalne ceste uključila i arheologe, te izvjestila i Federalno ministarstvo kulture.

“Cijeli Tomislavgrad je jedno veliko nalazište, ovo o čemu sada razgovaramo je u podnožju planine Lib, vi znate da tu postoji legenda da se krunio prvi hrvatski kralj Tomislav, imate nalazišta na brdu na Libu, podno Liba, puno je toga, surađujemo s Filozofskim fakultetom u Mostaru, odjelom arheologije, ono što možemo, što je u skladu s našim mogućnostima, korak po korak, kako se što radi tako se istražuje”, navodi načelnik Tomislavgrada Ivan Buntić.

Tomislavgrad je inače bogato i značajno, ali još uvijek neistraženo arheološko područje, jer za sustavno istraživanje nužna je pomoć federalnih i državnih institucija. Najstariji tragovi ljudskih aktivnosti na ovom području stari su 17.000 godina, što potvrđuju ostaci kremenog oruđa pronađenog na izvoru-špilje Ričine, a Franjevački muzej čuva i nalaz praslona, ali i brojnih drugih životinja iz doba prije više od 3 i pol milijuna godina.

Sve se to zahvaljući lokalnoj zajednici čuva u Franjevačkom muzeju kao dio povijesne i kulturne baštine, ali i turističke ponude tomislavgradskog kraja.