Naslovna Društvo U Rudnicima „Kreka“ nastavak proizvodnje nakon obustave rada

U Rudnicima „Kreka“ nastavak proizvodnje nakon obustave rada

90

Rudari u Rudnicima „Kreka“ nastavljaju u drugoj smjeni proizvodnju nakon jutrošnje obustave rada zbog neisplaćene plate za listopad. Stvoreni su uvjeti za isplatu plača i ostalih naknada. Očekuje se da se to u jutarnjim satima sutra desi i u Rudniku mrkog uglja „Zenica“. Do tada traje radnički neposluh, odnosno potpuna obustava proizvodnje. Upravni odbor Saveza sindikata radnika rudnika FBiH daje podršku obustavi proizvodnje sve dok se ne ispune obaveze prema radnicima, a shodno kolektivnom ugovoru.

Rudari sve češće svoja osnovna radnička prava iznuđuju obustavom proizvodnje. Listopadska plača koja je na ovaj način isplaćena u Rudnicima „Kreka“ samo je jedan od pokazatelja u kako lošem stanju se nalaze rudnici i u kakvim nehumanim uvketima rade rudari. Predsjednik Sindikata radnika Rudnika „Kreka“ Tuzla, Zuhdija Tokić kaže da su i ovoga puta poslodavce upozoravali da ne dovode rudare u ovakvu situaciju ponovo, ali da su se na to oglušili. Još jučer nije bilo ni naznaka hoće li plača biti isplaćena.

„Rudnik „Kreka“ Tuzla je svjesno napravljen problemom. Kažem svjesno, jer rudari znaju u kakvim uslovima rade i svi znaju da je Kreka, kada je u pitanju investiranje, zaobiđena. Zašto je to urađeno, to treba pitati vlasnika kapitala. Ako vam ovdje direktora rudnika postavlja Elektroprivreda, ako vam i pored direktora rudnika postavljaju osobu koja obnaša ulogu prokuriste bez koje ne može nijedan akt da se uputi u dalju proceduru, onda vam je jasno da sve upravljačke procese diriguje poslodavac“, navodi Tokić.

Problem nije samo isplata plača, kaže Tokić naglašavajući da ja najveći problem i onaj koji je doveo rudnike u situaciju u kojoj se nalazi cijena uglja.

„Po pokazateljima koje su stručne službe dostavile sindikatu da u prethodnih devet mjeseci prosječna cijena isporučenog uglja za Termoelektranu Tuzla je 50,15 maraka. Proizvodna cijena, cijena troškova koja nas košta, rudare „Kreke“ je 80 maraka. Kako onda i u kom obimu da se napravi rezultat koji će ekonomskim pokazateljima opravdati i dozvoliti da rudnik posluje kako treba. Ako, uz to, znamo da 95% te proizvodnje ide za Termoelektranu, da se zabranjuje Rudniku uglja „Kreka“ da isporučuje i stanovništvu ugalj po cijeni od oko 130 maraka, onda vam sve jasno pokazuje kako se rudnici dovedu u ovakvu situaciju, odnosno zašto radnici skoro svaki mjesec obustavljaju proizvodnju zbog nepoštivanja osnovnih odredbi kolektivnog ugovora“, kaže Tokić.

Podršku radničkom neposluhu u rudnicima u Zenici i Tuzli pružaju iz Saveza sindikata radnika rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine. Predsjednik Sinan Husić kaže da nije slučajno što se problemi sa funkcionisranjem rudnika uvijek dodatno usložne kada dođe do završne faze pregovaračkog procesa oko novog kolektivnog ugovora.

Tražimo dodatno povećanje najniže cijene rada, minimalno povećanje na ime toplog obroka, smatramo da treba kvalitetnije stimulisati rad na dane državnog praznika, po pitanju ljudskih resursa moramo to malo preciznije i jasnije definisati kroz kolektivni ugovor kako to poslodavac raspolaže u datom trenutku ljudskim resursima“, kaže Husić.

Kolektivni ugovor u oblasti rudarstva ističe 30. studenoga. Iz sindikata kažu da su njihovi zahtjevi elementarni. Dodaju i da neće odustati od toga da njegov sadržaj mora biti istovjetan kolektivnom ugovoru elektroprivredne djelatnosti u FBIH.

Enisa Alibalić