Naslovna HKD Napredak U Lukavcu svečano otvorena Međunaroda likovna kolonija „Bistarac 2022“

U Lukavcu svečano otvorena Međunaroda likovna kolonija „Bistarac 2022“

267

U organizaciji HKD „Napredak“ Lukavac, u petak 22. srpnja, u župnoj crkvi svetoga Ante Padovanskog, otvorena je sedma po redu Međunarodna likovna kolonija „Bistarac 2022“.

Ove godine na koloniji sudjeluje 12 umjetnika, a osim njih tu su članice Gradskog ansambla „Bosanke“ koje su nakon službenog dijela programa otvorenja održale mali koncert iz svoga bogatog repertoara i tako poznatim melodijama osvježile posjetitelje.

Prvi se gostima, kao domaćin, obratio vlč. Miodrag Brkan, župnik župe svetoga Ante Padovanskog Lukavcu. Velečasni Brkan je pozdravio sve goste i sudionike kolonije i citirao Leonarda da Vincija koji je kazao kako umjetnik bez duha, koji bi vodio njegovu ruku, ne može stvoriti istinsko umjetničko djelo, nego samo neku tvorevinu. Zaželio je svima svako dobro i umjetnicima ugodan boravak na koloniji.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Lukavca, Suad Salibašić, pozdravio je sve nazočne i istaknuo kako HKD „Napredak“ doprinosi i potpomaže Gradu Lukavcu u izgradnji otvorenosti za sve ljude i obogaćivanju kulturne ponude ove lokalne zajednice, jednako tako radi na međusobnom uvažavanju građana Lukavca i poštivanju različitosti, prihvaćajući tako one druge i drugačije.

Božana Vilušić –Tomić, predsjednica Napretkove podružnice u Lukavcu, zahvalila je svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji MLK „Bistarac 2022“ i spomenula neke od pojedinaca koji se zauzimaju da ova manifestacija i dalje traje. Također je podsjetila kako je ove godine jubilarna obljetnica HKD „Napredak“ koji slavi 120. godina od osnutka.

Na kraju je najmlađa umjetnica, Karla Tomić, zajedno s direktorom MLK „Bistarac 2022“, Branislavom Lukićem – Lukom, proglasila koloniju službeno otovorenom.

Nakon službenog dijela programa i koncerta Gradskog ansambla „Bosanke“, druženje se nastavilo u crkvenom dvorištu uz opušten razgovor i osvježavajuće napitke. Program kolonije će trajati od 22. do 24. srpnja, a osim uobičajenih radnih aktivnosti stvaranja umjetničkih djela planirani su događaji poput škole crtanja za djecu, turističke prezentacije grada Lukavca, druženja s umjetnicima i uživanja u glazbenom izričaju Gradskog ansambla „Bosanke“.

M.B.