Naslovna Društvo Tuzlanski kanton: Dječji dodatak povećan sa 25 na 30 KM

Tuzlanski kanton: Dječji dodatak povećan sa 25 na 30 KM

50

Obitelji u Tuzlanskom kantonu dobijat će 30 KM po jednom djetetu mjesečno, a obitelji sa troje ili više djece, dobijat će 48 KM, utvrđeno je današnjom odlukom Vlade Tuzlanskog kantona. Odluka se odnosi na obitelji u kojima prihod po članu domaćinstva ne prelazi 7 posto od prosječne plače u ovom kantonu.

Za razliku od prošle godine, dječiji dodatak je povećan za 5 KM i za tu svrhu je predviđeno 600.000 KM u kantonalnom proračunu. Vlada je donijela i Odluku o visini jednokratne novčane pomoći za opremu novorođenog djeteta.

„Odlukom je utvrđena jednokratna novčana pomoć za opremu novorođenog djeteta u visini od 20 posto prosječne plače u Tuzlanskom kantonu za  deset mjeseci 2021. godine u iznosu od 180 KM. Zahtjev za ostvarivanje prava se može podnijeti u roku od šest mjeseci od dana rođenja djeteta“, pojasnio je Esed Džidić, ministar za socijalnu politiku TK.

Pravo na tu pomoć imaju obitelji čiji mjesečni prihod po članu domaćinstva ne prelazi iznos od 25 posto prosječne plače u Tuzlanskom kantonu iz 2021. godine. Osim toga, Vlada je utvrdila i iznos novčane pomoći u prehrani djeteta do šest mjeseci, odnosno, nezaposlene majke porodilje će dobijati 90 KM mjesečno i to se odnosi na porodilje čiji prihod po članu domaćinstva, ne prelazi iznos od 25 posto prosječne plače u kantonu iz 2021. godine, u visini od 90 KM mjesečno po djetetu.

Džidić je kazao da će se roditeljima sa troje ili više djece, ubuduće moći isplatiti jednokratna novčana pomoć u visini od 1.500 KM, a to mogu dobiti roditelji za treće i svako slijedeće dijete rođeno u 2022. godini. Za djecu u stanju socijalne potrebe, bit će osigurani i obroci u školama.

„ Vlada je utvrdila visinu naknade za obrok u vrijeme nastave u školama osnovnog obrazovanja za djecu iz porodica koje su se našle u stanju socijalne potrebe u iznosu od 1,5 KM po djetetu po danu redovnog prisustva nastavi“, kazao je resorni ministar.

To pravo mogu ostvariti djeca čiji roditelji ne ostvaruju prihode te su korisnici stalne novčane pomoći, djeca čiji su roditelji materijalno neosigurani i za rad nesposobni, teškog zdravstvenog stanja te samohrani roditelji.

Pored toga, donesena je i odluka o visini naknade za izdržavanje hranjenika u tradicionalnom hraniteljstvu u iznosu od 312 KM.

Nataša Tadić