Naslovna HKD Napredak Tuzla: Rođendanska noć Napretkovog tria Musica Salinea

Tuzla: Rođendanska noć Napretkovog tria Musica Salinea

968

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Tuzla, večeras je u Hrvatskom kulturnom centru „Sveti Franjo“ upriličen svečani rođendanski koncert Napretkovog tria Musica Salinea. Tri vrhunske i istaknute glazbenice, pijanistica Alma Hodžić Pašić iz Tuzle, čelistica Lidija Paulin iz Banjaluke i violinistica Lorena Milina sa otoka Korčula priredile su koncert pun ljubavi čiji su bogati repertoar činila djela Rudolfa Matza, Dore Pejačević i Antona Arenskog.

Mnogo je razloga da Napretkov trio Musica Salinea proslavi svoj drugi rođendan, jer iza njih je već više od dvadeset koncerata održanih u Bosni i Hercegovini i zemljama regije. Cilj kojim idu je njegovati i širiti klasičnu glazbu među ljudima.

„Za mnoge će 2020. godina ostati upamćena kao godina koronavirusa. Za nas u Napretku i Franjevačkom samostanu u Tuzli, to je bila godina kada smo došli na jednu ideju, da bi bilo lijepo da HKD Napredak nastavi u svojoj misiji širenja i jačanja umjetnosti. Tada smo  došli na ideju da osnujemo jedan lijep i dobar komorni sastav. U razgovoru s Almom Hodžić-Pašić ideju smo pretvorili u djelo, osnovan je trio Musica Salinea koji već dvije godine uspješno u ljudima njeguje ljubav za klasičnom glazbom“, rekao je večeras predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla Ivica Kovačević te zahvalio brojnim posjetiteljima koncerta što podržavaju sve ono što Napredak radi.

Inače, Musica Salinea itekako doprinosi  kulturno umjetničkom životu čemu svjedoče brojne pohvalne kritike koje ove glazbenice dobivaju. Iako dosta mlade, njihove biografije su veoma bogate i svjedoče koliko su istinski predane umjetnosti te koliko im je stalo da Musica Salinea koji vode raste i izrasta u veliku priču. Uvjereni smo da ćemo sigurno uživati u još mnogo koncerata Alme, Lidije i Lorene te da će Trio proslavljati i velike jubileje.

M. Nikolić