Naslovna Društvo Sveta misa uočnica i obred preminuća svetoga Franje Asiškog kao uvod u...

Sveta misa uočnica i obred preminuća svetoga Franje Asiškog kao uvod u proslavu patrona Župe Šikara

223

Svetom misom i obredom preminuća svetog Franje Asiškog u župnoj crkvi u Šikari, u ponedjeljak 3. listopada, započela je uža proslava zaštitnika župe.

Obredom preminuća Crkva pokazuje koliko je za Božji narod vrijedan sveti život i ostavština asiškog siromaška – kako su svetoga Franju nazivali zbog njegove evanđeoske jednostavnosti i siromaštvom prožetog puta kojim je sam krenuo i njime privukao brojne sljedbenike.

Vjernici, zajedno sa svećenicima, u franjevčkim crkvama i župama diljem svijeta na ovaj dan – večer uoči proslave blagdana Svetoga Franje Asiškog – po posebnom obredniku sudjeluju u obredu preminuća. Već tradicionalno misi uočnici i obredu preminuća nazoči velik broj domaćih vjernika, ali i hodočasnika iz tuzlanske župe i ostalih župa Tuzlanskoga dekanata koji na ovaj dan posjete ovu crkvu kako bi se utjecali svetom Franji.

Svetu misu je predvodio gvardijan fra Željko Nikolić koji je u propovijedi istaknuo osebujnost lika svetoga Franje.

Rekao je kako se sa svetim Franjom vratilo proljeće Isusa Krista i da je on jedan od najosobitijih svetaca u povijesti kršćanstva. Župnik fra Miroslav Ikić je izrazio zadovoljstvo zajedničkom pripravom za proslavu blagdana Svetog Franje Asiškog. Također je najavio svečanu svetu misu i tradicionalno druženje u dvorištu župne crkve kojima će vjernici Župe Šikara proslaviti svoga nebeskog zaštitnika.

M.B.