Naslovna HKD Napredak Svečano otvorena XXII. Međunarodna likovna kolonija Breške

Svečano otvorena XXII. Međunarodna likovna kolonija Breške

928

Sinoć je u prepunoj župnoj crkvi svečano otvorena XXII. Međunarodna likovna kolonija Breške. Dvadesetdrugi međunarodni susret uspio je i ove godine okupiti umjetnike iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Austrije, koji će već narednih tjedan stvarati prekrasna djela okruženi prirodnim ljepotama Brežaka.

Otvorenju ovogodišnje kolonije nazočili su istinski ljubitelji umjetnosti koji iz godine u godinu pružaju potporu umjetnicima ali i Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“.

Okupljenima se na samom početku obratio Ivica Kovačević predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli, i poželio dobrodošlicu gostima, a umjetnicima poželio ugodan rad u narednim danima.

„Želim iskazati veliko zadovoljstvo da smo u ovako velikom broju. Zahvalio bi svima koji su i ove godine uz Breške, koloniju i Napredak. Zamoliti ćemo sve one koji su bili uz nas sve ove godine da i nastave, a mi ćemo nastojati prikazati dobre i kvalitetne sadržaje kako bismo oplemenili živote svih nas koji živimo na ovom prostoru. Mi smo ovdje narednih pet dana i želim pozvati sve goste da posjete naše drage umjetnike tijekom ove kolonije“, kazao je Kovačević.

Da je vrijeme istinski pokazatelj kvalitete dokazuju godine ustrajnosti kolonije, o kojoj ne možemo govoriti a da ne spomenemo i veliku potporu Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli ali i franjevaca u tuzlanskom kantonu. Upravo o ustrajnosti govorio je i gvardijan Franjevačkog samostana u Tuzli fra Željko Nikolić.

„Čovjek je ograničen vremenom i prostorom u kojem živi. Vrijeme u kojem mi živimo nije nimalo jednostavno za sve nas. Ipak mi odgovaramo ovom vremenu najbolje kako znamo, ovom likovnom kolonijom dokazujemo da se jedno vrijeme može oplemeniti dobrim stvarima. A kada govorimo o prostoru najbolje će se dokazati kakav je on, zapravo, kada umjetnici završe svoja djela. Svim umjetnicima bi poželio sretan rad i blagoslovljeno vrijeme koje će ovdje provesti“, kazao je fra Željko Nikolić, gvardijan Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Tuzli.

Ovogodišnja kolonija okupila je 14 umjetnika, a među umjetnicima našla su se poznata imena koji su već dugogodišnji učesnici likovne kolonije. Neki od njih su: Kristina Livančić, Marija Krivić, Saša Zečević, Katarina Galić, Mehmed Klepo, Rebeka Abdagić, Trpimir Grgić, Davor Paponja, Ivan Perak, Aleksandar Marković, Marina Trogrlić, Merima Ibrišimović, Merima Turbić Mahmutović i Vinko Lamešić.

Tradicionalna kolonija prepoznata je kao jedan od najznačajnijih projekata HKD Napredak, ne samo tuzlanske podružnice, već i unutar cjelokupne Napretkove obitelji. Od strane Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona Likovna kolonija „Breške“ prepoznata je kao projekt od značaja i za grad i za kanton, a trud i zalaganje napretkovaca u organizaciji, prepoznati su i od strane umjetnika koji vrlo rado dolaze na koloniju.

„ Izuzetna mi je čast što sam večeras dio ovakve prekrasne večeri. Sam broj 22, pokazuje da je kolonija postala jedan tradicionalan kulturni događaj od velikog značaja za grad Tuzlu ali i za cijeli Tuzlanski kanton. Vlada TK daje maksimalnu potporu daljnjem održavanju ove značajne kulturne manifestacije. Morao bi navesti da su u korist umjetnicima dobro došle i nove epidemiološke mjere koje su dosta povoljnije. Želim vam poželiti sretan rad u nadi da ćete napraviti što bolja djela koja će u budućnosti krasiti domove širom TK ali i dalje“, poručio je Božo Jurić, ministar zdravstva u Vladi TK.

Ministarstvo civilnih poslova prepoznalo je rad HKD „Napredak“ i pružilo potporu Međunarodnoj likovnoj koloniji. Na veliko zadovoljstvo Napretkovaca ali i okupljenog skupa likovnu koloniju je svečano otvorila Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

„Okupili smo se danas kako bi otvorili XXII. likovnu koloniju Breške. Kada govorimo o likovnoj umjetnosti moramo napomenuti da je Napredak potpomogao u školovanju najvećih imena u slikarstvu, kado što su Gabriel Jurkić, Ismet Mujezinović. Danas počinje susret umjetnosti, sa različitih strana, različitih stilova a sve i jedno nošeno idejom lijepog. I neka ovakvi susreti budu nauk i ideja za buduća druženja sa đacima od kojih će neki u budućnosti biti novi Jurkići. Stojimo u ovoj prekrasnoj župnoj crkvi sa vjerom u Boga, i sa mirisom boja, u susret neiskazanim oblicima koji će za koji dan primiti svoj oblik kroz radove umjetnika“ kazala je Ankica Gudeljević.

Prema riječima domaćina početak kolonije za mnoge označava i početak ljeta. U narednom tjednu pozivaju sve one koji vole umjetnost i prate umjetnička događanja da dođu na Breške i provedu prve ljetne dane u prirodi i prekrasnome ambijentu brežačkih lipa i župne crkve na Breškama.

Ivana Perić