Naslovna HKD Napredak Svečano otvorena izložba “1993.” fotografa Zorana Filipovića: “Snimke ratnih stradanja svjedoče o...

Svečano otvorena izložba “1993.” fotografa Zorana Filipovića: “Snimke ratnih stradanja svjedoče o vremenu koje se više ne smije ponoviti”

U prepunoj Umjetničkoj galeriji Kristiana Krekovića u Tuzli sinoć je otvorena izložba “1993.” fotografa Zorana Filipovića Zoroa, dobitnika brojnih međunarodnih priznanja, čije je ime u svijetu fotografije poznato diljem planete zemlje.

Danas, trideset godina nakon strašnih razaranja u Bosni i Hercegovini, fotografije Zorana Filipovića podsjećaju nas na veoma tešku nedavnu  bosanskohercegovačku povijest, ali i na važnost fotografije koja na autentičan i istinit način postaje svjedokom jednog vremena.

Nazočne je pozdravio Ivica Kovačević, predsjednik Napretkove podružnice u Tuzli i svima zahvalio na dolasku. Prema njegovim riječima, izložba Zorana Filipovića je jedan spomenik vremena i prostora koji je vrijedan svake pažnje.

“Trideset godina je prošlo od nastanka ovih fotografija, događaja kojih se ne volimo ni sjećati, ali kako je i sam umjetnik rekao ovo nije svjedočanstvo o ratu nego o miru. Ugostili smo večeras zaista veliko ime, fotografa, spisatelja iza kojeg postoji više knjiga, čovjek svjetskog glasa stigao je i u Tuzlu, na naše veliko zadovoljstvo”, rekao je Ivica Kovačević.

Fra Franjo Ninić u svom izlaganju istaknuo je kako su trenutno svi kršćani u Velikom tjednu, uz koji se najviše vezuje riječ patnja, podjsećajući se na Isusovu patnju, tako je kroz vrijeme ta riječ postala svakodnevnica, a tako i ljudima čije sudbine i lica gledamo na ovim fotografijama.

“Ove fotografije i slikopisi Zorana Filipovića su jedna vrsta upozorenja čovječanstvu i nama samima jer se kako je kazao i autor i danas poslije toliko godina i patnje koju smo svi tada prošli, povremeno se i ovdje još uvijek zvecka oružjem. Sjećam se još davne 2006. godine kada smo u časopisu Svjetlo riječi, napisali tekst i objavili fotografije iz Potora uz naziv “Patnja oplemenjuje”, što se zaista pokazalo istinitim, ne trebamo je zaboraviti, niti tjerati u podsvijest, neka nas ova lica na fotografijama sjećaju i opominju”, kazao je fra Franjo Ninić.

Umjetnik Filipović svoje izlaganje započeo je Židovskom poslovicom “Dabogda vodio zanimljiv život”, a potom kazao da za sve ono godina što je radio, kao da je deset života proživio.

“Materijal koji gledamo, a koji ste mi vi došli pomoći iznijeti u svijet. Ovo jeste dio naše kolektivne memorije i naših života, ali naši životi čine neku veću sliku i mi smo ti mali kotačići koji čine tu veliku svjetsku povijest. Mi biramo što ćemo učiniti i to nas kao ljude ističe na ovom svijetu, jer imamo moć, rasuđivanja, to čovjeka čini čovjekom, može odabrati činiti zlo ali može i ono suprotno. Trideset godina kasnije, nisam bio sretan ni kada sam ih snimio i danas nisam sretan, ali sam ih snimio, zato što zlo treba zabilježiti, kao upozorenje da se ne ponovi”, kazao je Zoran Filipović.

Izložbu je svečano otvorio Zijad Lugavić, gradonačelnik Grada Tuzle. Nazočnima se zahvalio i poručio kako je ova izložba od izuzetnog značaja za naš grad ali i za Bosnu i Hercegovinu. Uz to i zahvalio HKD Napredak koji, kako kaže Lugavić, decenijama oplemenjuje kulturni život Tuzle i svih naših sugrađana.

“Drago mi je što je ova izložba baš u ovom mjesecu, sve ove slike su opomena za budućnost i poruka da još više poštujemo jedni druge bez obzira koje on vjere bio i tako njegujemo zajednički život, bez toga budućnosti nema. Gledajući slike opomenimo sebe i druge oko sebe da se nikada ne vratimo u ovaj period. Dokazali smo dosta puta i u najtežim vremenima da možemo živjeti zajedno. Poštovanje različitosti pokazuje večilinu čovjeka, a to je zapravo ideja Tuzle koja traje decenijama unazad”, kazao je Zijad Lugavić.

Istinu o ratu u Bosni i Hercegovinu, Filipović je prenosio diljem svijeta, a te vrijedne fotografije sinoć su pogledali i mnogi građani Tuzle, ali i prelistati jedinstvenu  monografiju na 288 stranica „1993.“

Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca, gdje dalje putuje u Živinice, Tešanj ali i preko granica Bosne i Hercegovine.

Ivana Perić