Naslovna Istaknuto Sretan Bajram svim ljudima dobre volje

Sretan Bajram svim ljudima dobre volje

213

Ramazanski bajram, jedan od najvećih praznika kod muslimana, nastupio je jutros klanjanjem bajram-namaza.

Širom Bosne i Hercegovine džamije su privukle veliki broj vjernika.

Središnja bajramska svečanost održana je u Tuzli u Džamiji Kralja Abdullaha, a bajram-namaz je predvodio je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Nakon klanjanja bajram-namaza, bajramsku hutbu kazivao je Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

U svojoj bajramskoj poruci muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović uputio rekao je da je  Ramazan čovjekov duhovni put.

“To je put našeg odgoja i uzdizanja ka višim horizontima. U njemu se pokaže koliko čovjek kao ljudsko biće može biti dobro Božije stvorenje na zemlji. Ramazanski mjesec je radi posta, a post je radi bogobojaznosti. Najvažnije odlike naše bogobojaznosti, koju intenzivno stičemo u ramazani-šerifu, jesu da se čuvamo od grijeha, da čuvamo granice koje je Allah, dž.š., postavio i da ne nanosimo štetu ljudima”, poručio je muftija Fazlović.

Istaknuo je da je bogobojaznost osnova ljudske plemenitosti. Odlika bogobojaznosti je ljudsko dobročinstvo.

“Pozivam sve vjernike i vjernice da pokažemo darove koje nam je ramazani-šerif ostavio i da ih potvrdimo u bajrami-šerifu. Neka oni budu trajno među nama. U danima bajrama dužnost nam je da budemo s onima kojima je potrebna naša lijepa riječ i dobro djelo. Potražimo među nama one kojima je naša pomoć važna i pokažimo svoju plemenitost u bajramu. To će biti dokaz da smo bili uspješni u ramazani-šerifu. Bajram šerif mubarek olsun”, kaže se u bajramskoj čestitki muftije Fazlovića.