Naslovna Istaknuto Slobodan Blagovčanin: Rat još uvijek traje u glavama mnogih

Slobodan Blagovčanin: Rat još uvijek traje u glavama mnogih

119
Ljudi, prije 27 godina, na današnji dan, je prestao rat!
Naravno, samo u vidu direktnog nasilja uz upotrebu vatrenog oružja. Nažalost, u glavama mnogih ljudi, još uvijek traje.
Kako odrastam, sve bolje razumijem da takvim ljudima nije potrebna nikakva kritika i javna osuda, već isključivo stručna pomoć.
Ne treba da nas čudi povećan broj takvih. Mnogi naši mediji još uvijek nisu izašli iz rovova i nažalost lako uspjevaju da kod dijela javnosti stvore osjećaj da su ponovo u rovu i zavara ih da zaborave na naše realne egzistencijalne probleme.
Mnogi se nisu pomirili sa nastalim kompromisom dogovorenim u vojnoj bazi, koji je spriječio nova ubistva i zaustavio razmjenu vatre.
Sa strane političkih stranaka, danas imamo 3 dominatna narativa, koja su dovoljna da se prikriju sve afere i pažnja javnosti dovede u stanje gotovosti za tastaturama:
– Nezavisnost Republike Srpske
– Unitarizacija Bosne i Hercegovine
– Osnivanje trećeg entiteta
Ništa od ovoga tadašnji etnolideri nisu potpisali u Dejtonu, stava sam da su se svjesno odrekli toga. Šta god mislili o njima, čak su i oni razumjeli da je sve otišlo predaleko i da su ove tri stvari nemoguće u tom momentu.
I lično smatram da je velikoj većini stanovnika, koji su otišli malo dalje od svog mjesta/kantona/entiteta jasno da se trenutno ni ne nazire trenutak kada bi se bilo koja od ove tri stvari ostvarila i da ne postoji mogućnost da nešto od ovoga ne inicira nove nemire.
Stoga mislim da, svakog ko ove teme potencira i ne libi se da ih javno propagira, uopšte ne interesuje šta misle drugi stanovnici sa kojima dijeli porezni sistem, granice, valutu itd.
Kod političara to uvijek može biti da naprosto žele da iskoriste naš strah i probude reakciju, dok istovremeno skrivaju neki od nastalih nemara u vođenju države.
Kako god. Potrošačka korpa nam je najskuplja u regionu, a plate već znate i sami..
Nek’ ne puca.
Slobodan Blagovčanin