Naslovna Društvo Poruka studentima Medicine: “Vi ste čuvari života!”

Poruka studentima Medicine: “Vi ste čuvari života!”

104
Tuzla, Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i Bosna i Hercegovina bogatiji su za 158 apsolvenata, mladih liječnika. Tim povodom njihova profesorica, doktorica Nurka Pranjić napisala im je posebnu poruku:
„Gloria discipuli, gloria magistri“
Dragi naši apsolventi 39. generacije Medicinskog fakulteta u Tuzli,
Želim da ostvarite svoj san dobrog ljekara i da Vam zdravlje i dostojanstvo Vaših pacijenata bude najvažniji profesionalni zadatak. Dva su uslova za ostvarenje Vašeg sna, biti empatičan i biti etičan. Jer, pravi odnos između ljekara i pacijenta je emocionalni. Pacijent ljekaru nudi svoje bolove, nemire i nezadovoljstvo, i konačno nudi mu svoje povjerenje i individualnost. Najmanje je da ljekar razumije njegovu bol.
Uspjeh u liječenju i sigurnost pacijenata, danas, su u velikoj krizi. Problem je nastao zbog situacije da se „pacijent sluša, a ne čuje“. Jednom prilikom mudri ljekar je rekao da je najbolji lijek čovjeku brižnost i ljubav. Neko je upitao: „A šta, ako ne djeluje? “Ljekar se osmjehnuo i predložio:“ Povećajte dozu!“
U profesiji koju ste odabrali često se javljaju stigme, usmjerene pacijentima ili Vama. Jedini način da se one zaustave je da širite znanje u vašu zajednicu, da stigme i nerazumijevanja zdravstvenih problema ne bude.
Pamtite, znanje ne napreduje sakupljanjem znanja nego popravljanjem krivih ideja. Svi griješe, a vjera u nepogrešivost vodi u ambis. Pitajte i istražujte ono što ne znate i zašto nemate odgovore da biste donijeli najbolje Odluke. Racionalna kritičnost mora jasno utvrditi pretpostavke koje su dovele do greške. Cilj je približiti se istini. Uvijek težite istini i govorite drugima istinu. Primjenjujete načela i medicinske doktrine, a ne pravila u razvoju ljekarskih stavova.
Zbog pandemije COVID-19 bili ste zakinuti učiti na praktičnom iskustvu, empiriji i radu u kliničkoj praksi s pacijentima. Vjerujem da će se to u budućnosti efikasno prevazići podrškom i strpljenjem vaših mentora u praksi.
Krenite na svoja radna mjesta i budite svjesni da ste nezamjenjiv ljudski resurs i čuvar iskonskih vrijednosti života i zdravlja. Taj put je veoma težak, ali kreativan i human. Ne dozvolite da vas diskreditiraju!
Čuvari života, izgrađujte svoje karijere i sebe! Ja u vas vjerujem i biću spremna ponuditi vam na skrb moje zdravlje i život na povjerenje.