Naslovna Društvo NATO će posvetiti posebnu pažnju očuvanju mira u BiH

NATO će posvetiti posebnu pažnju očuvanju mira u BiH

64

NATO će posvetiti posebnu pažnju  očuvanju sigurnog ambijenta u BiH i sprečavanju bilo kakvih pokušaja narušavanja suvereniteta, integriteta ili ugrožavanja mira, rekli su  iz Ministarstva obrane BiH, obrazlažući pismo generalnog tajnika NATO saveza Jensa Stoltenberga u kojem govori o posebnom setu mjera NATO-a pripremljenih za Bosnu i Hercegovinu.

“U narednom razdoblju će biti intenzivirana podrška Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH prema novom konceptu, odnosno kroz program DCB (Defence Capacity Building), koji podrazumijeva prilagođenu podršku za svaku zemlju pojedinačno, u skladu sa njihovim zahtjevima i potrebama. Cilj programa je dostizanje potrebnog nivoa operativnih sposobnosti i interoperabilnosti OS BiH”, naveli su iz Ministarstva obrane.

Oni objašnjavaju da je to odgovor na potrebe i zahtjeve ovog ministarstva za materijalnom podrškom kako bi se amortiziralo pitanje nedostatka resursa, kao i da će mjere DCB podrške takođe povećati kapacitete deklarisanih jedinica – uključujući razvoj bataljonske skupine lake pješadije u okviru koncepta operativnih sposobnosti.

“Što se tiče OS BiH, razvijanje DCB paketa je još u početnoj fazi, projekti su nominovani od strane MO i OS BiH i trenutno su u fazi razmatranja u NATO. Za očekivati je da isti budu definirani i odobreni u prvoj polovini naredne godine, nakon čega bi počela realizacija”, kažu iz Ministarstva obrane.

Iz Ministarstva odbrane su podsjetili da su na NATO samitu održanom krajem lipnja 2022. godine u Madridu zemlje članice pružile bezrezervnu potporu  teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH i najavile da će nastaviti pružati punu političku potporu, kao i podršku jačanju obrambenih kapaciteta BiH.