Naslovna Istaknuto Književna nagrada “Meša Selimović” pripala velikom hrvatskom piscu Damiru Karakašu

Književna nagrada “Meša Selimović” pripala velikom hrvatskom piscu Damiru Karakašu

314

Jedna od najprestižnijih književnih nagrada „Meša Selimović“ koja je večeras dodijeljena u okviru književnih susreta Cum Grano Salis pripala je piscu iz Republike Hrvatske  Damiru Karakašu za roman „Okretište“

Žiri u sastavu, Semezdin Mehmedinović, predsjednik  i članovi Jagna Pogačnik, Andrej Nikolaidis, Vlada Arsenić i Faruk Šehić odlučili su da je ovaj roman najbolji objavljeni roman u 2021. godini, jer u sebi nosi veličanstvenu poruku. Pisanje Damira Karakaša je zapravo zahvala književnosti.

Damir Karakaš, istaknuti hrvatski pisac rekao je da mu je ogromna čast dobiti ovako vrijednu književnu nagradu koja nosi ime jednog od najvećih pisaca južnoslavenskih prostora.

„Ja sam nekoliko puta bio u finalu i ispričao sam jednu priču, kako je moja punica nedavno čisteći kuću svoje majke pronašla knjigu „Derviš i smrt“. Nazvala me i rekla da ću ove godine ja dobiti nagradu.“

Dodao je da je dobio dosta nagrada, sve najvažnije u Hrvatskoj, ali i u Europi.

„Ova nagrada „Meša Selimović“ je sigurno jedna od najvažnijih i zbog toga što je Meša Selimović moj omiljeni pisac, formativno za mene jako bitan, ali veoma bitan i za pisanje ovog romana „Okretište“, jer sam se služio njegovim savjetima o tome kako kada držiš u sebi neku traumu treba pisati polako, biti strpljiv i tako se nekako sve samo poklopilo“, istaknuo je ovogodišnji laureat nagrade „Meša Selimović“.

Roman „Okretište“ će za nekoliko dana u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu biti postavljen  i na kazališne daske. Dino Mustafić radi predstavu upravo prema nagrađenom romanu.

Inače roman „Okretište“ je izvrstan i napisao ga je vrhunski stilist. Knjiga govori o događaju koji je obilježio Damirov život, a zapravo i jeste životna priča Damira Karakaša u kojoj je izbjegao element crne kronike, odnosno osvetu. „Okretište“ je zapravo na jedan način piščev način izlaska iz traume, u kojem govori o tome kako je izboden na okretištu tramvajske stanice i izgubio jedan vitalan organ. Proveo je značajno vrijeme u bolnici, ali i vrijeme samoispitivanja u kome je kao Ličanin s naslijeđem potrebe za osvetom, izabrao drugi put, suprotan osveti.

„Godinama sam čekao da ta moja trauma sazrije, da cijela priča sazrije, da se emocije smire, da to bude roman koji je opći, a ne napisan meni i mojoj familiji. Ono čemu sam zapravo u ovom romanu težio jeste da samim književnim tekstom preuzmem kontrolu nad ovim događajem. Okretište je knjiga o stajanju na tim barikadama i knjiga o njihovu rušenju da bi se moglo ići dalje. To onda predstavlja raskid s osvetom i junačkom tradicijom moje rodne Like gdje je se kroz povijest najačesjajila krv“, rekao je ovaj veliki pisac Damir Karakaš.

Karakaš je osvetu u svojoj knjizi razriješio na jedan veličanstven način, upravo zbog toga što zaobilazi one kolektivne modele koji su modeli nasilja.

Semezdin Mehmedinović je dodao je da su ovogodišnji nominirani romani zapravo svi na jedan način pobjednički.

„Iz godine u godinu izbor romana koji ovdje stiže je izvrstan, jer se na ovim južnoslavenskim jezicima piše izvrsna književnost, a zadnjih nekoliko desetljeća to je jedan standard koji je neusporedivo ozbiljniji nego što smo to imali ranije. Nikada se nije više prevodilo naših knjiga na druge jezike kao što se to dešava u zadnje vrijeme. Rezultat toga je definitivno nešto što je stvarni kvalitet tih knjiga. Jedan od metoda kojim se interes za te knjige pa i za prevođenje pobuđuje su i nagrade.“

Knjige koje dobiju nagradu „Meša Selimović“ bivaju prevođene i vidljivije u svijetu. U tom smislu se ova godina ne razlikuje puno u odnosu na prethodne i u poslu žirija to je ozbiljan problem, jer između pet izvrsnih knjiga treba izabrati samo jednu.

Osim romana „Okretište“ za nagradu Meša Selimović borilo se još četiri romana, „Pogovor“, Davida Albaharija „Horror vacui“ Staše  Aras, „Sampas“ Ilije  Đurovića, „Okretište“ Damira Karakaša i „Ja sam“  Damira Uzunovića.

Maja Nikolić