Naslovna Društvo Kamala Harris, lotos u Bijeloj kući

Kamala Harris, lotos u Bijeloj kući

63

Kamala Harris  prva je potpredsjednica u povijesti SAD-a i prva osoba porijeklom iz Azije na toj dužnosti. I kao što se prije 4 godine s posebnim osjećajem u malom mjestu u Sloveniji, pratio ulazak Melanije u Bijelu kuću, tako sada Kamalu Harris slave u zabačenom selu na jugu Indije.

Thulasendrapuram, rodno je mjesto djeda najmoćnije žene Amerike. Svi su u tom selu gledali inauguraciju, svi su sretni i ponosni, od 9 do 90 godina, kaže Anwar Asu. Malo tko zna da Kamala na sanskrtu znači lotos. Ona svoje korijene nikada nije zaboravila. “Dobar je govornik i nije iznenadila. I kao što često čini, spomenula je i majku. Zbog toga sam jako sretan”, kaže Kamalin ujak iz New Delhija Gopalan Balachan.

Pokojna majka, ugledna znanstvenica, prijatelji kažu sitna žena snažnog duha, baš kao i Kamala, uzor joj je i nadahnuće za sve što je postigla u životu. Ta je njezina izjava motivirala i djevojke i žene u Indiji da znaju da mogu postići nešto veliko. “Ona nam je uzor”, poručuje Vaishnavi. “Nadamo se da će postati predsjednica SAD-a i da će posjetiti naše selo”, dodaje Amirthaham.

Posljednji put Kamala je bila u Indiji prije 11 godina, nakon smrti majke koja je željela da njezin pepeo bude ondje odnesen. Oca, uglednog profesora rođenog na Jamajci, rijetko spominje. Ona i mlađa sestra nakon rastave roditelja odrastale su uz majku koja je dobila skrbništvo. Ujak Gopalan Balachan Kamale se sjeća još kao trogodišnjakinje koja je trčeći obilazila Kew Gardens u Londonu.

Naviknula biti prva

Poznata po omiljenom nakitu, bisernoj ogrlici, i poslovnim odijelima koje ponekad nosi uz tenisice, prva američka potpredsjednica naviknula je biti prva. Još 2011. bila je prva glavna državna tužiteljica svoje rodne Kalifornije.

„Američka težnja je ono što je žene ove nacije kroz povijest tjeralo da traže jednaka prava, a autore Povelje o pravima da traže slobode koje su prije bile rijetko zapisane. Za velika djela potrebna je velika odlučnost, mudrost i spremnost na teški rad i usavršavanje uvijek iznova. Ista se odlučnost danas ostvaruje u Americi, poručila je Kamala Harris.

„Nemojte samo sjediti i žaliti se. Učinite nešto!“-  Rečenica je to njezine majke koja je Kamalu tjerala da u životu s riječi prelazi na djela. U tišini, vjerno je prati suprug, odvjetnik Doug Emhoff. Jedini nadimak dala su joj njegova djeca iz prvog braka pa je tako Kamala za njih – Momala.

Jelena Perleta/HRT