Naslovna Društvo Izložba radova u bakrorezu korisnika CROPS-a u BKC-u TK

Izložba radova u bakrorezu korisnika CROPS-a u BKC-u TK

74

Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim supstancama (CROPS) i Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona u četvrtak, 8. jula, u Maloj galeriji Javne ustanove BKC TK, Srebrenica, organizovaće izložbu djela bakroreza korisnika CROPS-a. Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti.

Izložba će predstaviti blizu 50 djela izrađenih bakrorezom – 3D reljefnim slikarstvom, nastalih u sklopu art terapije korisnika CROPS-a, koji su uglavnom stvarali djela posvećena Bosni i Hercegovini. tradicija, duhovnost, genocid u Srebrenici, priroda i druge teme.

Nizom aktivnosti i sadržaja JU CROPS tradicionalno obilježava 26. lipnja, Međunarodni dan borbe protiv ovisnosti, a u partnerstvu s JU BKC TK ove će godine organizirati doprinos sjećanju žrtava genocida u Srebrenici, na koji je značajan broj djela je posvećen.

Organizatori izložbe žele napraviti korak dalje u procesu uklanjanja stigme koja često prati ovisnike, što se ogleda u isključenju ove marginalizirane skupine iz gotovo svih društvenih aktivnosti. Ovisnici koji prolaze rehabilitacijske programe u CROPS-u imaju puno talenta i vještina, a izložba da se predstave javnosti samo je dio onoga što mogu pridonijeti razvoju zajednice u kojoj žive i rade, navodi se u priopćenju BKC-a TK.

Javna ustanova Centar za rehabilitaciju ovisnika o psihoaktivnim tvarima (JU CROPS) osnovana je 2004. godine. Osnivač je Islamska zajednica u BiH, a od 2013. godine institucija koja se nalazi prostorno u općini Lukavac (Smoluća), odlukom Skupštine Tuzlanskog kantona postaje javna ustanova. Do sada je više od 500 korisnika prošlo kroz programe CROPS koji se temelje na dobrovoljnom uključivanju.

Izložba, koja se prodaje, bit će postavljena u BKC TK u Tuzli do 14. jula.

Ulaz na događaj je besplatan za posjetitelje u skladu s važećim epidemiološkim mjerama vezanim za boravak u zatvorenom, priopćeno je iz Javne ustanove BKC TK.