Naslovna Društvo Interes za cijepljenje u Tuzlanskom kantonu ispod očekivanog

Interes za cijepljenje u Tuzlanskom kantonu ispod očekivanog

95

Do danas se oko 10.000 ljudi prijavilo za cijepljenje u Tuzlanskom kantonu putem mrežne platforme (https://vakcine-tk.ezoblak.net/), što je znatno ispod očekivanja, rečeno je na današnjem tjednom sastanku Koordinacijskog tijela Vlade Tuzlanskog kantona za praćenje stanja pandemije COVID-19. Tim povezan s članovima Koordinacijskog tima apelirao je na javnost da se prijavi za cijepljenje putem Platforme ili na druge načine.

“Poražavajuće bi bilo da, sada kada očekujemo dolazak većeg broja cjepiva, krenemo s masovnom imunizacijom, ali tada će nam nedostajati interes građana, odnosno imat ćemo višak cjepiva, odnosno manjak građani koji žele primiti cjepivo “, rekao je ministar Jurić.

S druge strane, danas je rečeno da se postupak cijepljenja odvija u skladu s brojem primljenih cjepiva na području našeg kantona te da očekuju da će se taj proces intenzivirati u narednim danima, s obzirom na najavu dolazak više cjepiva. Do sada je u našem kantonu cijepljeno oko 11 500 ljudi, od kojih je oko 1500 primilo obje doze cjepiva.

“Trenutne točke otvorene za cijepljenje svojim kapacitetima zadovoljavaju potrebe, a mi smo spremni reagirati i povećati broj bodova ukoliko je broj cjepiva stigao i interes građana za cijepljenje to zahtijeva”, rekao je direktor Tuzla Dom zdravlja Suad Bijedić.

Epidemiološka situacija u Tuzlanskom kantonu nastavila se poboljšavati i situacija je znatno bolja nego prošli tjedan, rečeno je danas. “Svi parametri pandemije, broj novoinficiranih, broj hospitaliziranih, broj umrlih opadaju i evidentno je značajno poboljšanje epidemiološke situacije u proteklih 7 dana”, rekao je danas ministar zdravstva TK Božo Jurić.

Istodobno se smanjuje broj hospitaliziranih osoba.

“Krećemo se ka ukidanju još jedne COVID bolnice, a samo jedna COVID bolnica ostaje u funkciji u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, što će značajno rasteretiti medicinsko osoblje i zdravstveni sistem”, rekao je direktor UKC Tuzla Vahid Jusufović.

Unatoč evidentnim pozitivnim pomacima, sudionici današnjeg sastanka složili su se da je, unatoč povoljnim epidemiološkim trendovima, “i dalje potrebno zadržati odgovornost građana i poštivati ​​propisane mjere”.

„Još uvijek nije vrijeme za opuštanje. Iako su trendovi pozitivni, još uvijek nemamo mjesta za opuštanje jer smo još uvijek iz države koju bismo mogli nazvati prihvatljivom. Imajući u vidu predstojeći Bajram, želim pozvati sve građane da i dalje budu odgovorni, da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer samo takvim ponašanjem, uz cijepljenje, naravno, možemo prevladati ovu tešku situaciju u kojoj se svi nalazimo”, apelirao je danas ministar Jurić.