Naslovna Društvo Dobre vijesti: Od 30. ožujka Međunarodni aerodrom Tuzla vraća sve linije

Dobre vijesti: Od 30. ožujka Međunarodni aerodrom Tuzla vraća sve linije

948

Premda je dva mjeseca bio potpuno zatvoren, a većim dijelom godine radio smanjenim kapacitetom, Međunarodni aerodrom Tuzla je u 2020-oj uspio ostvariti prihod u iznosu od 54 posto u odnosu na plan i prevesti blizu 40 posto putnika. U upravi aerodroma su zadovoljni ostvarenim rezultatima s obzirom na situaciju u kojoj su se našli i uvjete u kojima su poslovali. Za ovu godinu najavljuju vraćanje svih linija u ljetnom redu vožnje. Nadaju se  ostvarivanju nešto većeg obima prihoda i prevozu većeg broja putnika, a konačnu stabilizaciju vrlo brzo nakon što se završi razdoblje pandemije koronavirusa. 2020. je za Međunarodni aerodrom Tuzla trebala biti najuspješnija godina od početka rada u svim segmentima – ostvarenim prihodima, broju prevezenih putnika i realizaciji projekata infrastrukture. Zbog pandemije koronavirusa letovi su na neko vrijeme bili potpuno obustavljeni u ožujku prošle godine. I nakon otvaranja aerodroma znatno je smanjen obim poslovanja zbog pravila koja je nametnula pandemija.

Ipak, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, Esed Mujačić ističe da je zadovoljan radom s obzirom na okolnosti. Uz pomoć kantonalne i federalne vlade uspjeli su platiti sve fiksne troškove, ispuniti sve obveze prema partnerima i uposlenicima, nije bilo otpuštanja radnika, a poslovanje na kraju godine govori o tome da su daleko ispred svih aerodroma njihove veličine u BiH i regiji i dosta blizu našem najvećem aerodromu u Sarajevu.

„Što se tiče 2020. godine, dobra je stvar također bila da smo uspjeli dogovoriti jednu novu liniju, a to je Tuzla-Salzburg. Drugo, produžili smo ugovor sa kompanijom Wizzair ( 2020. godine je istekao četverogodišnji ugovor koji smo imali ranije) na još četiri godine. Produžili smo ugovor i za snabdijevanje gorivom. Period u kojem nismo radili iskoristili smo kako bismo instalirali pokretne trake. To je projekt u vrijednosti od oko milion i po maraka“, ističe direktor Mujačić.

S obzirom na to da je pandemija koronavirusa potrajala duže nego što se predviđalo, a da je većina zemalja u koje se putuje sa Međunarodnog aerodroma Tuzla zatvorena za slobodan ulazak putnika, u upravi su bili oprezni sa pravljenjem projekcija za 2021.godinu.

„Planirali smo prijevoz od oko 380 hiljada putnika. Ako se u bilo kojem periodu ove mjere ukinu, mi ćemo taj obim prevoza ostvariti s obzirom na to da u ljetnom redu letenja imamo okvirni plan vraćanja svih 16 destinacija koje smo imali prije pandemije. Računamo da i ove godine, s obzirom na okolnosti, možemo ostvariti dobar rezultat.“

Iako to odmah ne znači slobodna i turistička putovanja, dobra vijest je da krajem marta Međunarodni aerodrom Tuzla vraća u ljetni red vožnje sve ranije uspostavljene linije. Putnike pozivaju na odgovornost i praćenje informacija kako ne bi došlo do neželjenih situacija vraćanja sa leta, što je čest slučaj.

„Mi ćemo se prilagoditi mjerama koje budu propisane kao što se i sada i kao što smo se i do sada prilagođavali svim mjerama koje propisuje Krizni štab FBiH. Također, pratimo dešavanja u zemljama gdje idu naši putnici i redovno ih o svemu obavještavamo. Sve što moramo mi i primjenjujemo – kontrolu temperature, dezinfekciju, držanje distance. Isto tako, kad vršimo pregled dokumentacije putnika koji lete pregledamo sve to i u skladu sa normama i pravilima koje je propisala zemlja u koju putnik treba da uđe, mi se tako i ponašamo. Nažalost, ima puno situacija kad neke putnike moramo vratiti s leta zato što nemaju odgovarajuću dokumentaciju da uđu u zemlju u koju su krenuli.“

Premda se još ne može govoriti o tome kada bi mogla krenuti slobodna putovanja, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla EsedMujačić se nada da će od sredine godine početi popuštanje mjera i glede pandemijakoronavirusa, a što će se samim tim odraziti na otvaranje zemalja u koje se putuje iz Tuzle. Nadaju se potpunoj stabilizaciji u 2022. godini kada ih očekuju u 2019. započeti i za 2020. godinu planirani projekti.

„Kada je u pitanju razvoj infrastrukture, mi smo planirali u 2020. godini i bila su nam odobrena i sredstva u iznosu od 2 miliona maraka za te svrhe, ali sada će to pričekati nadam se narednu godinu. Težište razvoja infrastrukture u „zračnom“ dijelu su radovi na pisti, osvjetljenje centralne linije, uređenje prilaznih svjetala gdje je ostalo još nekih 200 metara da se izgradi prema aerodromu, atrij koji je bio planiran još ranije mi ovih dana privodimo kraju. Imamo plan za uređenje parkinga iprojekat protivpožarne zaštite. Sredstva za sve to smo sačuvali od ranije i sada čekamo povoljan trenutak da sve to krene u realizaciju.“, ističe direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla, EsedMujačić.

E.A.