Naslovna HKD Napredak U susret Ljetnom koncertu Napretkovog tria “Musica Salinea”

U susret Ljetnom koncertu Napretkovog tria “Musica Salinea”

484

Večeras sa početkom u 20:00 sati u Ateljeu Ismeta Mujezinovića, svi ljubitelji glazbe moći će poslušati “Ljetni koncert” Napretkov tria “Musica Salinea”.

Kako navode mlade umjetnice večerašnji koncert repertoarom je prilagodjen sezoni, te će se na programu naći poznata djela klasične glazbe u kombinaciji sa glazbom tanga koji ce pružiti osvježenje u vrućim danima.

“Večerašnjim koncertom započinjemo ponovo koncertnu aktivnost tria Musica Salinea koja je nažalost mirovala zbog epidemiološke situacije uzrokovane Covid -19. Mi smo trio Napretkove podružnice Tuzla, te nam je izuzetno drago sto nastupamo večeras pred našom publikom, dragim i poznatim licima, što kamernoj muzici daje posebnu čar i osjećaj topline – zato što je ona upravo nastala iz ital.riječi “camera”- soba, te se prevodi kao sobna muzika koja ima intimnu atmosferu doma”, kaže pijanistica Alma Hodžić Pašić.

Kako kaže Alma, rad tria izuzetno je dinamičan i specifičan jer sve tri umjetnice dolaze iz različitih gradova, ali i kako su probe jako intenzivne i pune ideja. Samim tim što su prijateljice, atmosfera rada je dinamična i produktivna, te navodi kako im prijateljstvo pomaže u što boljem ostvarenju zajedničkih ideja u tijeku pripreme jednog koncerta.

“Pri tome svemu, jako nam je drago što doprinosimo kulturno – umjetničkoj sceni grada Tuzle samim tim što uzimamo učešće u Manifestaciji “Ljeto u Tuzli” te doprinosimo razvoju muzičke scene u domenu klasične muzike koja je Tuzli potrebna. Drago nam je što smo dio ove manifestacije koja godinama traje i daje priliku umjetnicima da obogate ljetni sadržaj našeg grada”, dodaje ona.

Iza njih je teška, prva sezona rada uzrokovana svim epidemiološkim smetnjama, ali nadu ne gube, raduju se novim izazovima, planiraju nove koncerte i kako navode nova ljetna sezona donosi i novi repertoar.

“Ljetna sezona tria se nastavlja koncertima na Korčuli, u mjesecu Avgustu, na Fermata festivalu koji je pokrenula 2020.g naša violinistica Lorena Milina. Nakon toga, planirani su jesenji koncerti sa novim repertoarom. Moramo kazati da je publika jako lijepo prihvatila jedan ovakav trio, te da konstantno imamo pozive iz drugih gradova, što je nama kao klasičnim muzičarima izuzetno drago jer imamo priliku da kroz svoj posao i rad ovog tria gradimo bosansko-hercegovačku umjetničku scenu i svakako nastupamo izvan granica naše zemlje”, dodaje za Hrvatski Glasnik Alma Hodžić Pašić.

Ivana Perić