Naslovna HKD Napredak U Mostaru održana svečana sjednica Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU)

U Mostaru održana svečana sjednica Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU)

91

Na svečanoj sjednici Hrvatske akademije za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH, održanoj u četvrtak 23. lipnja u Mostaru u povodom Dana Akademije, dodijeljene su povelje počasnim članovima – akademiku Davorinu Rudolfu i akademiku Miri Gavranu.

Povelje su uručene i Branku KatalinićuMehmedu AkšamijiMilenku BevandiJosipu MlakićuPeri PavlovićuZori PilićMisijani Brkić Milinković te Ivanu Anđeliću.

Svečanost je otvorena prigodnim govorom predsjednika akademika Mladena Bevande. Akademik Bevanda je osim podnesenog izvješća istaknuo kako je plan Akademije raditi na širenju međunarodne suradnje te širenju i jačenju drugih djelatnosti iz različitih područja djelovanja.

U svom obraćanju akademik Bevanda uputio je čestitku Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povodom obilježavanja 120 godina od osnutka kao i Matici hrvatskoj koja ova godine obilježava 180 godina svog postojanja.

Tijekom svečanosti istaknuta je uloga Akademije u kulturnom i umjetničkom životu Hrvata u BiH s osvrtom na trenutnu političku situaciju u BiH te nastojanjima Hrvata da ostvare svoja prava.

Poručeno je kako nema političke volje da se riješi apsurdnost u BiH te da i veliki svjetski mirotvorci, među kojima i dobitnici Nobelovih nagrada, nisu toliko dugo tražili svoja prava koliko tugo to traže Hrvati u BiH.

Svečanoj sjednici, između ostalih, nazočili su i Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a, Mario Kordić, gradonačelnik Grada Mostara, akademik Mehmed Akšamija, predsjednik Bošnjačke akademije znanosti i umjetnosti (BANU), mr. sc. Ivan Sabolić, veleposlanik RH u BiH.

Napretkov trio “Senso”

U glazbenom dijelu programa nastupio je Napretkov trio “Senso”.

Hrvatska akademija za znanost i umjetnost (HAZU) u BiH osnovana je 23. lipnja 2014. godine i na taj datum se obilježava Dan Akademije.