Naslovna Istaknuto Narodno pozorište Tuzla korigira cijene karata u novoj sezoni

Narodno pozorište Tuzla korigira cijene karata u novoj sezoni

208

Narodno pozorište Tuzla bogatim programom kreće u novu kazališnu sezonu, ali i sa jednom novinom, a to je korigirane cijene karata za predstave.

Kazališna sezona zvanično počinje u subotu i to sa dvije predstave. U popodnevnom terminu je planirana predstava za djecu “Snjeguljica i čudno ogledalo”, a navečer “Hamlet” u režiji Zlatka Pakovića.

“To je predstava sa kojom smo u protekloj sezoni ostvarili veliki uspjeh te okitili brojnim nagradama i publici to ponovo donosimo, a sve kao uvertiru za prvu premijeru u novoj sezoni 10. oktobra predstava “Pedagodija otpora Branka Ćopića”, autora i redatelja Zlatka Pakovića”, pojašnjava Mirza Ćatibušić, direktor Narodnog pozorišta Tuzla.

Ta predstava je specifična jer je to koprodukcijski projekt tuzlanskog pozorišta i Udruženje “Omaha” iz Bihaća koje pokreće kazališnu scenu u tom gradu. Predstava je žanrovski slična onome što je do sada radio beskompromisni Paković.

“Predstava se bavi nama samima. U njegovoj predstavi o genocidu u Srebrenici koju je radio u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, ima jedan dio u kojem poznati glumac Boris Milivojević pjeva “pokaži svoje rane”. To je zapravo i pozorišna i životna filozofija Zlatka Pakovića da svako treba pričati o anomalijama u vlastitom društvu”, ističe Ćatibušić.

Na repertoaru u narednim mjesecima su i druge predstave, a u tijeku su probe za predstavu “Djelidba” Skendera Kulenovića koju režira Miralem Zubčević. Radi se i na predstavi “Kao Mačak u čizmama”, adaptaciji bajke Šarl Pero, a u režiji Midhata Kušljugića. Posebna pažnja svakako će biti posvećena Tuzlanskim pozorišnim danima u novembru.

“Vjerujem da ćemo uspjeti sklopiti reprezentativnu reviju i da ćemo sedam do deseta dana, kao i obično, imati najbolje domaće i regionalne predstave u Tuzli. To uvijek predstavlja poslasticu za publiku, ali i priliku za nas da se predstavimo  našim kolegama iz drugih pozorišnih sredina”, ističe Ćatibušić.

Uvažavajući aktualnu ekonomsku i socijalnu situaciju u kojoj žive građani, Uprava narodnog pozorišta Tuzla je odlučila korigirati cijenu kazališnih karata za novu sezonu.

“U vremenu kada je sve skuplje, kada inflacija prijeti osnovnoj egzistenciji velikog broja ljudi u našoj zemlji, odlučili smo se da idemo u drgom smjeru kako bismo ljudima olakšali. Pozorište ne treba biti nedostižno prosječnom građaninu BiH. Svjesni smo da je potrebno imati određenu vrstu senzibiliteta bez obzira na sve druge okolnosti”,rekao je Ćatibušić, te dodao  da manje cijene karate neće značiti i smanjenje kvaliteta predstava već se želi građanima omogućiti da uživaju u teatru.

Osim toga, od ove sezone, ljubitelji kazališta, online putem mogu kupiti karte preko nove web stranice Pozorišta, a na kojoj će biti redovito i objavljivani mjesečni repretorari te sve druge potrebne informacije.

Podsjećamo, u protekloj sezoni na daskama Narodnog pozorišta Tuzla publika je imala priliku pogledati više od stotinu domaćih izvođenja predstava, ali i više od 20 gostujućih. U prošloj sezoni je Pozorište imalo pet premijera i to “Hamlet”, “Kralj Bejtanove”, ” Bahanalije”, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” te “Snjeguljica i čudno ogledalo”.

Ansambl tuzlanskih glumaca je sudjelovao i na nekoliko domaćih i regionalnih festivala, odnosno, na Festivalu dječje umjetnosti u Sarajevu, na XIX. Međunarodnom festivalu Mostarska liska te na 41. Pozorišnim/kazališnim igrama u Jajcu.

Tuzlanski glumci su se kući vratili sa značajnim nagradama. Tako je Midhat Kušljugić dobio nagradu za najbolju adaptaciju teksta, za tekst “Snjeguljica i čudno ogledalo”. Nagrada publike Velika liska za najbolju predstavu u cjelini, te dvije nagrade Mala liska glumcima Elviri Aljukić i Nerminu Omiću, dodijeljene su na festivalu Mostarska liska za predstavu “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”.

Nataša Tadić