Naslovna Istaknuto Tuzla dobila obnovljene sadržaje na izletištu Ilinčica, obnovljen Dom prirode

Tuzla dobila obnovljene sadržaje na izletištu Ilinčica, obnovljen Dom prirode

197
default

Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA, kao partneri u implementaciji projekta Panonsko-jadranska veza PACON, upriličili su  ceremoniju svečanog otvaranja obnovljenih sadržaja izletišta Ilinčica u sklopu kojih je i obnovljeni Dom prirode.

U skoro dvije godine nakon početka implementacije Projekta, u cijelosti je rekonstruiran i opremljen objekt Doma prirode, zajedno s okolicom te je uređena edukativno-biciklistička staza u dužini od četiri kilometra, koja je označena odgovarajućom signalizacijom i na kojoj su postavljene edukativne ploče sa informacijama o flori i fauni izletišta Ilinčica.

Duž pristupnog puta instalirana je LED rasvjeta u dužini od  1,2 km dok je na 16 lokacija na izletištu postavljena odgovarajuća oprema i mobilijar koji posjetiteljima omogućava ugodan prostor za piknik i rekreaciju. Na tri lokaliteta na Ilinčici su uređeni platoi sa panoramskim pogledom na grad Tuzlu koji će posjetiteljima osigurati još jedan način uživanja u boravku na ovom izletištu. Pored toga, u gradu je postavljeno šest solarnih „pametnih“ klupa, 3D instalacija  „Volim Tuzlu“, a u tijeku je nabavka 20 bicikala koji će biti građanima na raspolaganju na izletištu Ilinčica.

Poseban fokus Projekta odnosio se na stvaranje uvjeta  za održivo upravljanje ciljanim turističkim lokalitetima i osiguranje kvaliteta u sektoru turizma.

„Ovo je veoma značajno za Grad Tuzlu. Danas smo na, svima nama omiljenoj, Ilinčici, gdje smo svi kao djeca sa školama i roditeljima dolazili na izlete. Nažalost, u proteklom periodu Ilinčica je bila zapuštena. Nakon što smo dobili značajna sredstva iz Evrope, u saradnji sa regionalnim partnerima, Udruženjem za razvoj Nerda, te zahvaljujući javnim preduzećima i ustanovama i gradskim službama, uspjeli smo potpuno adaptirati Dom prirode. Danas ovdje imamo predivan prizor i ambijent koji će sigurno doprinijeti poboljšanju kvaliteta života naših građana, ali i svim našim gostima koji nas posjete“, istaknuo je gradonačelnik Imamović.

Današnjoj svečanosti je prisustvovao i Vjekoslav Belajević, načelnik Općine Nijemci iz Republike Hrvatske, vodećeg partnera u projektu PA.CON. Belajević je izrazio zadovoljstvo uspostavljenom suradnjom i realiziranim aktivnostima u sva tri prekogranična područja.

Direktorica Udruženja za razvoj Nerda, Lejla Hasić, naglasila je kako je u okviru implementacije projekta, koji se završava za tri mjeseca, u planu i nabavka 20 bicikala koji će biti na usluzi posjetiteljima, čime će ovaj lokalitet dobiti još jedan atraktivan sadržaj, te biti još privlačniji građanima za odmor.

Projekt Panonsko – jadranska veza/PA.CON  financira se kroz EU IPA INTERREG Program prekogranične suradnje izmedu Hrvatske, BiH i Crne Gore. Glavni cilj Projekta odnosi se na obnovu postojeće i izgradnju nove turističke infrastrukture u sve tri partnerske zemlje čime je omogućeno bolje korištenje prirodnih resursa i valoriziracija prednosti ornito-faune ovog područja, što bi kao rezultat trebalo imati povećan broj posjetitelja odabranim turističkim lokacijama.

Ukupna vrijednost projekta je 1.870.267,64 EUR  dok je EU sufinanciranje osigurano u iznosu od 1.578.318,84 EUR. Vodeći partner projekta je Općina Nijemci iz Hrvatske, dok su partneri iz Bosne i Hercegovine Grad Tuzla i Udruženje za razvoj NERDA iz Tuzle, a iz Crne Gore Centar za zaštitu i proučavanje ptica i Javno poduzeće za Nacionalne parkove Crne Gore.