Naslovna HKD Napredak Preminula ugledna znanstvenica i humanistica dr. Olga Carević

Preminula ugledna znanstvenica i humanistica dr. Olga Carević

100

Dr. Olga Carević, ugledna znanstvenica i humanistica, preminula je u 96. godini života.

Dr. Olga Carević rođena je 9. travnja 1925. u uglednoj novosadskoj srpskoj obitelji. U rodnom Novom Sadu završila osnovnu i srednju školu, a godine 1945. upisala se na zagrebački Farmaceutski fakultet, na kojem je i diplomirala.

Doktorirala je iz medicinske biokemije, znanstveno se usavršavala u Engleskoj, Belgiji i SAD-u.

Radila je u “Plivi”, predavala na Veterinarskom fakultetu i na Medicinskom fakultetu u Zagrebu te Centru za poslijediplomski studij, a zatim u Institutu “Ruđer Bošković” i u Zavodu za zaštitu zdravlja kao znanstvena savjetnica.

Dr. Olga Carević i dopredsjednik HKD Napredak prof. dr. Dražen Vikić-Topić

Sudjelovala je u istraživanjima koja su rezultirala otkrivanjem antibiotika Azithromycin kojega je Pliva 1988. godine lansirala na tržište pod nazivom Sumamed.

Radila i surađivala je na nekoliko inozemnih sveučilišta. I nakon umirovljenja nastavila je raditi. Pri Sekciji za promet i ekologiju Znanstvenog Vijeća za promet HAZU istraživala toksičnih učinaka emitiranih tvari iz motornih vozila na animalnu stanicu.

Članica je Hrvatske akademije medicinskih znanosti, The New York Academy of Sciences, European Society of Toxicology te počasna članica International Society for the Study of Xenobiotics.

Široj javnosti dr. Olga Carević poznata je po svojim apelima kojima se suprotstavila velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Prvi je objavila 18. kolovoza 1990. godine, dan nakon što su pobunjeni Srbi postavili balvane na ceste.

Apel je, po naslovom “Prijateljstvo Hrvata i Srba i obrnuto”, objavljen u dnevnom listu Vjesnik.