Naslovna Istaknuto Predstavljamo KRSG „Sloboda“ Tuzla: Natjecateljice uspješne na svjetskim i europskim prvenstvima

Predstavljamo KRSG „Sloboda“ Tuzla: Natjecateljice uspješne na svjetskim i europskim prvenstvima

473

Klub ritmičko-sportske gimnastike „Sloboda“ Tuzla i ove godine ostvaruje zapažene rezultate na europskim i svjetskim natjecanjima. Pet natjecateljica iz ovoga kluba – Vanesa Tinjić, Amila Bećirović, Irma Jukić, Nejla Muradbegović i Esma Huskanović uspješno su i ranijih godina predstavljale Bosnu i Hercegovinu u ovom sportu. Do kraja godine njih tri čekaju nova natjecanja za koja su, kažu, spremne.

Amila Bećirović iz Tuzle ritmičku gimnastiku trenira već devet godina. Do petnaeste godine, koliko joj je sada, postigla je zapažene rezultate na jednom juniorskom i jednom seniorskom europskom, kao i jednom svjetskom prvenstvu. Sredinom narednog mjeseca sudjelovat će na Svjetskom kupu u Tokiju.

„Velika mi je čast što imam priliku biti na takvim takmičenjima i biti rame uz rame sa najboljima u Europi.  Uvijek ima treme, ali dobro je kada je to pozitivna trema. Treba se dobro mentalno pripremiti kako bi vježbe bile dobro odrađene“, kaže Amila.

17-godišnja Nejla Muradbegović je u ritmičkoj gimnastici, koju trenira od četvrte godine, postigla mnogobrojne rezultate u Rumuniji, Bugarskoj, Ukrajini, Njemačkoj, Poljskoj. Ritmička gimnastika važan je dio njenog života, a motivacije za treniranje ne nedostaje.

„Svi ti pokreti koji se izvode uz muziku, ženstvenost, eleganciju su predivni i motiviraju me da ih uvježbavam do onoga što ja mogu najbolje, a uvijek može i bolje. Sve vezano za ritmičku gimnastiku mi se dopada“, naglašava Nejla.

U ovoj uspješnoj skupini je i Irma Jukić koja trenira od pete godine. Za dvanaest godina treniranja ostvarila je mnogobrojne međunarodne uspjehe. Ovog vikenda je na prvenstvu u Rumuniji gdje očekuje dobro predstavljanje.

„Najveći uspjeh ostvarila sam na Europskom prvenstvu u Kijevu prije dvije godine. Ritmička gimnastika je postala dio mene. Ovo je sport koji me ispunjava i ne bih se mogla zamisliti da ne treniram. Imam podršku i roditelja, i prijatelja i kluba, dok u školi baš i ne obraćaju pažnju na moje treniranje.“

Ova uspješna skupina priprema se za natjecanja sa trenericama Svitlanom Tinjić i Vanesom Tinjić. Zadovoljne su podrškom  lokalnih i kantonalnih institucija. Iako na natjecanjima predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, podrške sa razine države još nema.

„Pet djevojčica iz ovog kluba su predstavljale državu na zvaničnim europskim i svjetskim takmičenjima. Podrška bi trebala biti bolja da bismo mogli postizati više. Ja znam da je ovo relativno nov sport ovdje, u Tuzli postoji tek od 2008. godine, ali sada u ovom klubu trenira više od stotinu gimnastičarki svih uzrasta. Gimnastika je izuzetno zahtjevan sport. Mi uz muziku izvodimo različite vježbe. U ritmičkoj gimnastici postoji pet rekvizita: vijača, obruč, lopta, čunj i traka. Pokreti se izvode uz muziku i, osim što to sve trebaju dobro izvesti, gimnastičarke moraju na nastupu donijeti i cijelu jednu priču u svojoj vježbi istovremeno radeći jako zahtjevne elemente i puno rizičnih vježbi sa rekvizitom“, kaže trenerica Svitlana Tinjić.

Zainteresiranost za ritmičku gimnastiku u Tuzli se povećava svake godine. Trenerice ističu da ima dosta talenata među djevojčicama koje imaju predispozicije za bavljenje ovim sportom.

„Moje iskustvo sa našim djevojčicama je odlično. Meni je super zato što se povezuju sa ovim sportom na svim nivoima – muzika, ples, rekviziti, akrobacije. Mlađima naročito pokušavam napraviti zabavnu atmosferu tako da se kroz igru uče svemu onome što jeste ritmička gimnastika. Uzor su im prvenstveno naše starije članice. Imamo sreću da imamo dobre svoje članice na koje se može ugledati. Ja se nadam da ćemo nastaviti ovim putem. Od osnivanja smo samo išli naprijed, išli na takmičenja, uvijek bile sve bolje. Nadam se da ćemo tako nastaviti i da jednom dođemo i do Olimpijade“, kaže Vanesa Tinjić, trenerica u Klubu ritmičko-sportske gimnastike „Sloboda“ Tuzla.

Ove godine su na Europskom prvenstvu u Tel Avivu sudjelovale Amila Bećirović kao seniorka i Esma Huskanović kao juniorka. Bećirović je ostvarila dobre rezultate i plasirala se na Svjetsko prvenstvo u Bugarskoj koje je održano u rujnu. Ovog vikenda natjecateljice KRSG „Sloboda“  su na Međunarodnom natjecanju u Rumuniji, a sredinom listopada sudjeluju na Svjetskom skupu u Japanu.

Enisa Alibalić