Naslovna Istaknuto Ministar obrazovanja Elvis Baraković: Vlada TK će uložiti sve da se u...

Ministar obrazovanja Elvis Baraković: Vlada TK će uložiti sve da se u školama podigne kvalitet nastave

86

Jedna od najpopularnijih škola u Tuzlanskom kantonu je Srednja mješovita škola Tuzla u koju se iz godine u godinu upisuje sve veći broj djece.

Uz brojna druga zanimanja za koje se učenici obrazuju u ovoj školi, ovdje se obrazuju i učenici za jedno od trenutačno najpopularnijih zanimanja, frizer, ali i za deficitarna zanimanja, krojača.

Bio je ovo povod za posjet Mješovitoj srednjoj školi ministra obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Elvisa Barakovića koji je obišao školske prostorije, kabinete za praktičnu nastavu i razgovarao sa menadžmentom škole o planovima za unaprjeđenje uvjeta izvođenja nastave. Istaknuto je da su, za unaprjeđenje nastavnog procesa, prioritet kabineti praktične nastave za zanimanja frizera i krojača, s obzirom da škola obrazuje kadar po EuVet programima gdje je značajan broj sati posvećen upravo praktičnoj nastavi i osposobljavanju učenika za praktičan i samostalan rad.

Ministar Baraković je prepoznao potencijal Mješovite srednje škole, kao i ambicije menadžmenta te izrazio punu podršku u radu i budućim planovima.

„Već duži niz godina u školi nije ulagano u infrastrukturu i vrijeme je da naši profesori dobiju uvjete za izvođenje nastave onakve kakve zaista zaslužuju. Radi se o izuzetnim profesionalcima koji trenutno izvlače maksimum iz uvjeta kojima raspolažu i izvode uspješne generacije koje vrlo brzo nakon završetka školovanja ostvaruju zavidne karijere. Ministar je upoznat sa našim planovima i vjerujemo da ćemo dobiti i odgovarajuću podršku Vlade TK i resornog ministarstva“, rekao je  direktor Mješovite srednje škole u Tuzli, Alis Begić.

„Ovo je jedna od najstarijih škola u TK i ostvaruje zavidne rezultate čak i u ovim teškim vremenima pandemije, te kao takva zaslužuje našu pažnju. Osim ove škole, detektirali smo i brojne druge primarne infrastrukturne projekte za ulaganje, posebno kada je riječ o školama u manjim sredinama. S timu vezi Vlada TK će u narednom periodu uložiti dodatne napore da se kvalitet izvođenja nastave u svim školama podigne na viši nivo. Na kraju krajeva, mi i jesmo tu radi budućih generacija i dužni smo im osigurati uvjete za kvalitetno obrazovanje“, zaključio je ministar Baraković.