Naslovna Istaknuto Marin Bago: Cijene rastu, a mi se ne bunimo, odričemo se...

Marin Bago: Cijene rastu, a mi se ne bunimo, odričemo se sasvim normalnih stvari

175

Cijene proizvoda osnovnih životnih namirnica divljaju iz dana u dan i na osnovu izračuna Agencije za statistiku porasle su za 22,7 posto u odnosu na isto razdoblje  prošle godine. Građani sve teže žive, a ono što posebno zabrinjava je i dalje njihov prilično indiferentan odnos i nepostojanje želje da prosvjedima pokažu vlastima da ne čine dovoljno da im olakšaju život.

U Udruzi za unapređenje kvaliteta življenja “Futura” iz Mostara kažu da građani više ne smiju biti nijemi promatrači i jedine žrtve inflacije, koja je najveća u povijesti naše zemlje.

O svim ovim problemima razgovarali smo sa predsjednikom Udruženja, Marinom Bagom:

Razgovarao: Mirel Čeliković

HG: Gospodine Bago, kolika je trenutno potrošačka košarica u BiH i koji su razlozi konstantnog rasta cijena u našoj zemlji?

BAGO: Potrošačka košarica je u ovom momentu oko 2 800 KM i pitanje je mjeseca ili dana kad će ona biti 3000. To je zaista neostvarivo za veliku većinu obitelji u BiH i to je veliki problem. S druge strane, ove godine mi vjerojatno padamo na ispod 2 milijuna stanovnika ukupne populacije. Ugroženo je tržište rada, svaki poduzetnik zna da teško dolazi do radnika i da ih još teže plaća. To su realni izazovi i činjenice sa kojima se nismo suočavali prije i stvari su došle same. Ovom stihijom političkom i gospodarskom, mi jednostavno imamo te posljedice s kojima ćemo se morati suočiti.

HG: Što uočavate na terenu? Kako se građani, posebno oni slabijeg imovinskog stanja nose sa ovakvim standardom života, kako preživljavaju? Što kažu vaše informacije sa terena?

BAGO: Život u ovom mjesecu jednu prosječnu obitelj košta 500 maraka više u odnosu na isti mjesec prošle godine, e sad vi sami zaključite kako žive, posebno oni sa najnižim primanjima. Građani se već dugi niz godina odriču. Na to se sveo život, da se odričemo sasvim normalnih stvari u svoje ime, ime svoje obitelji, u ime svoje djece.

HG: Što običan građanin može učiniti da popravi svoj životni standard? Građani Mostara su među rijetkima u BiH u srpnju ove godine pokušali prosvjedima iskazati nezadovoljstvo zbog vala poskupljenja, ali nije bilo nekog učinka?

BAGO: Mi smo se bunili zadnjih godina možda sve skupa sat vremena. To se ne može nazvati ikakvom bunom i izražavanjem nezadovoljstva jer onda bi priča bila, mi se bunimo a cijene rastu. Istina je da se mi ne bunimo, a cijene rastu. Građani trenutno rade na svoju štetu i sami podnose teret svih poskupljenja i inflacije, jer ne izražavaju javno nezadovoljstvo protestima.

HG: Na koji način se država može suočiti sa ovim problemom, kako ga riješiti?

BAGO: Prilika koju imamo svi je u rekordnim punjenjima proračuna na svim razinama u BiH, od državnih, preko federalnih, do županijskih i gradskih/općinskih budžeta. I to je ta prilika, gdje možemo investirati u popravljanje kvalitete življenja, zatim poreznom reformom, oslobađajući i stvarajući jedan pozitivan poduzetnički ambijent itd. Dakle, mi zato imamo novca, samo nemamo ljude koji su to u stanju uraditi. Šta će se od toga desiti, ja to ne mogu prognozirati, ali jedno je sigurno da mi više nemamo puno vremena za bilo šta pa čak ni za pozitivne duge demokratske procese, jer vrijeme curi, a mora se nešto brzo, radikalno, pametno, transparentno raditi. Mora se prije svega poštivati ona ljudska i sveta stvar, a to je načelo izvrsnosti, da na najvažnije pozicije postavimo zaista naše najbolje ljude, da preuzmu posao i odgovornost. Bez toga, nema sreće.

Mirel Čeliković