Naslovna Istaknuto Kava s Ivonom: Šalvare

Kava s Ivonom: Šalvare

403

Moja je baba, pokoj joj duši, bila veliki šaljivdžija, a srce joj je bilo puno samo kad joj je kuća puna. Narod se naglo poče osipati, neke Bog pozva sebi, a neke pak Angela Merkel. To je babu tištilo jer joj je krug društva bivao sve uži i uži. Bilo je i dana kad niko ne bane na kafu pa bi ona s djedom zasjela za stolom ispod grožđa i bavila se statistikom. Jedan su dan preračunavali broj umrlih u selu, drugi dan broj razvedenih, treći dan broj onih koji su se udavali i ženili više od jedanput, četvrti dan broj rođenih…Jednog takvog dana koji nije mnogo obećavao, ukazaše se dvije djevojke na kapiji. Nosile su ogromne putne torbe. Baba prikuči ruku čelu i napravi od šake nastrešnicu ne bi li što bolje identifikovala pridošlice. Djevojke dođoše do stola i pozdraviše se svečano.

– Čije ste take lijepe? – upita ih ona još svečanije.
– Mi smo iz firme “Hidalgo” i prodajemo razne stvari koje mogu poboljšati kvalitet života ljudi treće životne dobi. Evo da Vam pokažemo.
– Grga, idi meći kafu – obrati se baba djedu – i iznesi sok, onaj tetrapakni, dobri, sa dvanest vitamina. Nalomi čikulade i nameći ozgor po keksu što je u onoj staklenoj, pokrivenoj zdjeli. Cure, ‘oćete probat’ moj liker od malina?
– Ne dolazi u obzir. Nemamo mi vremena za kafenisanje. Daj da mi vama pokažemo ponudu. – brzinski izdeklamova djevojka u šarenim, cvijetnim šalvarama.
Babi ovo NE skoro da pade kao uvreda, a djedu kao spas jer ih ne mora posluživati. Počeše one vaditi razne maze iz onih torbi – nevenova mast, konjski balzam, sprej za kurije oči, gel za vene, ulje za masažu…
Baba sklona rimovanju i cirkusiranju u po tog izlaganja pogleda u onu djevojku u šalvarama pa zapjeva:” Malaaaa moja, šarenije gaća, kome daješ ono što u njima naćaaaa!”

Nositeljica šarenije gaća izvali oči, a druga se djevojka zagrcnu od smijeha. Popakovaše one stvari svjesne da u avlijama gdje se duša šalom i pjesmom liječi, nema mjesta boljkama, a samim tim ni mazama sumnjivog porijekla. Da su pristale na kafenisanje možda bi šta i prodale, ko zna!