Naslovna Kultura Veliki događaj u Srebreniku: “Tvrtko je i moj kralj”

Veliki događaj u Srebreniku: “Tvrtko je i moj kralj”

529

Građani Srebrenika  u subotu 16.siječnja uživat će u čarima bosanskohercegovačke povijesti. Naime, vitezovi udruženja „RUSAG“ iz Prijedora,  koji obilaze gradove diljem BiH,  pokušat će oživjeti povijest  Tvrtkove srednjovjekovne Bosne i u duhu tog vremena upoznati ljude sa starim zanatima, viteškim borbama i oklopnom opremom.

RUSAG je udruženje koje se bavi povijesnom rekonstrukcijom, razdoblja srednjovjekovne Bosne pod vladavinom Tvrtka I. Kotromanića i njegovih nasljednika.

„Dolazimo iz Prijedora, ali imamo članove i u drugim gradovima koji su okupljeni oko iste ideje, povijesne rekonstrukcije i prezentacije perioda srednjovjekovne Bosne. Postojimo već nekoliko godina i kao i sva udruženja u BiH, malim koracima došli smo i do današnjeg projekta koji se zove #Tvrtko je i moj kralj“, kaže za Hrvatski glasnik Mladen Ćikić, predsjednik Udruženja RUSAG.

Svojim radom oživljavaju povijest  kroz naraciju, sami izrađuju opremu poput mačeva, strijela, verižnih košulja. Daju sve od sebe  da što autentičnije izrade vitešku i kraljevsku opremu. Zanimljiva je činjenica da su članovi ovog udruženja izradili novčić kralja Tvrtka.

Opis nije dostupan.

„U našem Udruženju imamo i istoričare koji nam pomažu da dođemo do što tačnijih i preciznijih istorijskih činjenica. Također  i ostatali članovi udruženja su visoko obrazovane osobe koje sudjeluju u istraživačkom radu. Na ovaj način pokušavamo narodima BiH približiti bosanskohercegovačku istoriju, a posebno mladima jer današnje moderno doba je zasnovano na vizualu, a ne na samom čitanju istorijskih knjiga“, kaže nam Mladen Ćikić.

Prethodni rad Udruženja „RUSAG“, zalaganje i  trud doveo ih je i do projekta „Tvrtko je i moj kralj“. Smatrali su da je veoma važno očuvati bogatu kulturnu baštinu Bosne, koja danas pripada svim građanima BiH.

Na naše pitanje zašto baš Tvrtko, Mladen Ćikić pojašnjava da njega danas svi prisvajaju zbog čega se stvara podijeljenost u društvu oko toga kome on pripada, a zapravo je to povijesno i kulturno nasljeđe svih nas  jednako.

„Sam projekat  „Tvrtko je i moj kralj“ odvija se na sljedeći način: obilazimo 6 gradova u Bosni i Hercegovini.  Do sada su završene posjete u 3 grada (Visoko, Ključ, Trebinje), preostala 3 grada su Srebrenik, Višegrad i Mostar. Prilikom svake posjete potpisuje se memorandum o suradnji. Do sada ih imamo tri potpisana i to sa Zavičajnim muzejom Visoko, Centrom za kulturu i obrazovanje Ključ, Turističkom organizacijom Trebinje i Muzejom Hercegovina“, pojasnio nam je Mladen.

Ovaj jedinstven projekt “Tvrtko je i moj kralj”  veoma je važan za obrazovanje svih ljudi, koji na veoma vidljiv i slikovit način se mogu vratiti u davna prošla vremena te upoznati tradiciju ovih prostora, ulozi tvrđava i kula, mogu vidjeti viteške opreme,  ali  i mnogo toga saznati o povijesnim činjenicama.

Cilj samog projekta jeste posjet tvrđavama  iz srednjovjekovnog razdoblja, Starom gradu u Ključu, Utvrđenju u Srebreniku, Starom utvrđenju u Visokom, Starom gradu u Blagaju u Mostaru, Kuli Marku Kraljeviću u Višegradu re ruševinama Starog grada Klobuk I Mićevac u Trebinju.

“Prilikom posjeta gradovima UG RUSAG održava prezentaciju svoje opreme i druži se s građanima.  Posebno su nam važni mladi koji nas posjećuju, jer na njih stavljamo poseban akcenat, njima na kraju našeg projekta održavamo seminar u gradu Prijedoru i omogućavamo im da realizuju svoje inicijative u svojim lokalnim zajednicama. Imamo saradnje sa vrtićima, školama, nevladinim oragnizacijama, kao i sa ljudim i udruženjima koji se bave sličnom tematikom u Srbiji, Hrvatskoj, Bugarskoj”, ističe Mladen Ćikić.

Projekt „Tvrtko je i moj kralj“ realizira se zahvaljujući potpori  programa „Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative“  (BHRI), koji provodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz financijsku potporu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

“Kroz čitav projekat vodi nas ideja o očuvanju bogate kulturne baštine koja je bačena u zaborav  zbog današnjeg neslaganja, nesaglasnosti i nepostojanja zajedničkog stava oko kulturne i  istorijske baštine”, dodaje na kraju Ćikić.

Ovi mladi ljudi u svoje udruženje okupljaju entuzijaste i zaljubljenike u srednjovjekovnu europsku kulturu. Sudjeluju  na festivalima i manifestacijama u BiH i inozemstvu.

M. Nikolić