Naslovna Istaknuto Tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

Tradicionalno farbanje vaskršnjih jaja u porti hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli

375

U porti Sabornog hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli obavljaju se tradicionalne pripreme za doček velikog hrišćanskog praznika – pravoslavnog Vaskrsa. Vjernici su, zajedno sa parohom tuzlanskim Milošem Trišićem farbali vaskršnja jaja.

„U dvorištu crkve ovo je već tradicija, s tim da u protekloj godini nismo mogli farbati zbog epidemiološke situacije. Ove godine je došlo do poboljšanja i veoma smo sretni sto ćemo ponovo dijeliti našim vjernicima i prijateljima Vaskršnja jaja poslije liturgije“, kazala je Irina Hajdukov.

Kako kažu vjernici sva jaja koja se ofarbaju svećenik na Veliku subotu blagoslivlja , a oni vjeruju da Tako blagoslovljena jaja donose zdravlje, sreću, blagostanje.

Obitelj Hajdukov već tradicionalno iz godine u godinu pomaže u farbanju jaja u dvorištu porte, naglašavaju da je i bit Vaskrsa, okupiti prijatelje i zajedno farbati jaja uz dobro druženje.

„Mi smo poprilično velika porodica, zbog situacije nismo u mogućnosti pozvati sve naše prijatelje, zbog toga je čar Vaskrsa manja. Ubiti želimo obojiti što više jaja i podijeliti prijateljima, porodici ali i u okviru Kola srpskih sestara nastojat ćemo podijeliti jaja i građanima našeg grada“, kazala je Darja Hajdukov.

Kako kažu crvena boja je simbol radosti i vaskrsenja, a prvo crveno jaje se čuva do narednog Vaskrsa kao “čuvarkuća“ ili zaštitnik porodice.

„Danas smo u porti farbali samo crvena jaja bez šaranja. Naš svećenik otac Miloš često napominje da su takva jaja sveta i da se taj običaj prati sa Svete gore. U našem domu volimo šarati jaja. Najpopularnija tehnika u našem domu je tehnika slonom kiselinom, na jaje koje je obojeno određenom bojom utiskujemo i iscrtavano četkicom prethodno umočenom u solnu kiselinu. Tehnika je specifična ali izgledaju šareno i prekrasno na kraju“, navodi Sanja Hajdukov.

Razgovarali smo uz farbanje jaja i o tradicionalnim običajima koje donosi blagdan Vaskrsa. Navode kako je trpeza posebna i veoma lagana, ali da najveća bit tog dana upravo tucanje jajima, druženje i mir koji taj blagdan donosi u domove.

„Osim farbanja jaja najvažnije za Vaskrs je otići u crkvu na molitvu, gdje se nakon posta pričestimo, a nakon toga okupiti porodicu na svečanom ručku. Nama je najvažnije da se nadamo i drugom Hristovom dolasku i Vaskrsenju svih ljudi, u smislu da se završi pandemija i da počnemo zapravo živjeti kao ljudi a to je suština samog Vaskrsa“, dodaje Irina Hajdukov.

Ivana Perić