Naslovna Istaknuto Ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj, velikan svjetske književnosti

Ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj, velikan svjetske književnosti

71

Na današnji dan 1828. godine – rođen je ruski književnik Lav Nikolajevič Tolstoj, jedan od velikana svjetske književnosti, autor poznatih romana “Rat i mir” i “Anna Karenina”.

„Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa što onda postoji? Samo mjesto gdje se susreću prošlost i budućnost. Tu je cijeli naš život. “, Lav Tolstoj

Lav Nikolajevič Tolstoj bio je ruski književnik, najpoznatiji po romanima “Rat i mir” i “Anna Karenina”, koji se smatraju najvećim romanima realizma. Osim romana, pisao je i kratke priče, eseje i drame. Bio je veliki moralist i štovatelj društvenih reformi, a mnogi ga smatraju najboljim piscem na svijetu. Kasnije je postao strastveni anarhist i zalagao se za mir. Njegove nenasilne ideje otpora izražene su u nekim njegovim djelima, prvenstveno u Kraljevstvu Božjem u vama, koje je imalo veliki utjecaj na važne ličnosti 20. stoljeća, poput Martina Luthera Kinga i Mahatme Gandhija.

Život Lea Tosltoya

Lav Tolstoj rođen je 9. rujna 1828. godine u Jasnoj Poljani u Rusiji, u poznatoj plemićkoj obitelji. Bio je četvrto od petero djece grofa Nikolaja Iljiča Tolstoja i grofice Marije Tolstoj. Kako su oboje rano umrli, djecu su odgajali i odgajali njihovi najbliži rođaci. Leo je 1844. godine upisao pravo i orijentalne jezike na Kazanskom sveučilištu. Učio je arapski, turski, latinski, njemački, engleski i francuski jezik, a posebnu je pažnju posvetio zemljopisu, povijesti i religiji. Ubrzo je napustio studij, vratio se u Jasnu Poljanu, a zatim je obišao Moskvu i Sankt Peterburg. Putujući i radeći na usavršavanju jezika koji je prethodno učio, vrlo brzo je postao izvrstan poliglota. No, prepustio se alkoholu, počeo posjećivati ​​bordele i kockati se, pa je zapao u dugove i duševne patnje. Srećom, na vrijeme je shvatio što radi, prekinuo život skitnici i pokušao ponovno upisati fakultet, nadajući se da će dobiti posao u vladi. Međutim, nije uspio u tom planu, ali se na Kavkazu našao u vojnoj službi, slijedeći stope svog starijeg brata. Tek u tom razdoblju počinje pisati. Oženio se 1862. Sofijom Andrejevnom Bers, koja je bila 16 godina mlađa od njega. Imali su trinaestoro djece, od kojih je petero umrlo u ranom djetinjstvu. Sofia je radila kao Tolstojeva tajnica, lektor i financijski menadžer dok je on napisao svoja dva najveća djela. Njihov je brak u početku bio ispunjen ljubavlju i zadovoljstvom. Međutim, Tolstojev odnos sa suprugom kasnije se pogoršao jer su se njegova uvjerenja i uvjerenja promijenila do te mjere da se čak odrekao bogatstva koje je naslijedio od roditelja, kao i onog koje je sam zaradio.

Kreativnost

Tolstoj je svoje remek -djelo “Rat i mir” počeo pisati 1862. godine. Šest svezaka ovog djela objavljeno je u razdoblju od 1863. do 1869. godine. Pokrivajući 580, povijesne ličnosti i likove koje je stvorio Tolstoj, ovaj se izvanredni roman bavi istraživanjem povijesti i ponižavanjem poznatih ličnosti, poput Aleksandra Velikog i Napoleona Bonaparte. Drugo Tolstojevo remek -djelo, “Anna Karenina”, započelo je 1873., a objavljeno je 1878. godine. Među njegovim najranijim djelima su autobiografska djela “Djetinjstvo” (1852.), “Djetinjstvo” (1854.) i “Mladost” (1856.). Iako su sva tri zapravo izmišljena djela, ipak sadrže neke događaje iz Tolstojevog života. Tolstoj je znao savršeno predstaviti rusko društvo, a najbolji dokaz za to daje roman “Kozaci”, objavljen 1863. godine. Njegova kasnija djela, poput romana “Smrt Ivana Ilića” (1886.) i kontroverze “Što treba učiniti?” (1901.), bave se kršćanskim temama. Kako je odrastao, Tolstoj je postajao sve više pristaša asketskog morala i čvrsto vjerovao u nenasilni otpor. Umro je 20. studenog 1910. godine od upale pluća. Do danas se Tolstojevi romani smatraju najboljim književnim dostignućima. Rat i mir je roman koji se često naziva najboljim romanom ikad napisanim. Stručnjaci modernog doba kažu da je Tolstoj imao dar opisivati ​​podsvjesne motive i želje svojih likova. Također je mogao na izvrstan način naglasiti utjecaj svakodnevnog djelovanja ljudi na razvoj i oblikovanje njihovih karakteristika i svrhe u životu.

Zanimljive činjenice o Tolstoju

Kad je bio dijete, on i njegov brat osnovali su klub u koji je primljena osoba koja je uspjela stajati u kutu 30 minuta bez razmišljanja o ičemu bijelom. Lav Tolstoj, čovjek koji je napisao Rat i mir (580.000 riječi), Anna Karenina (350.000 riječi), najmanje tri sveska kratkih priča i preko 18 svezaka dnevnika i pisama, čovjek koji je upravljao imanjem, koji je znao najmanje šest stranih jezika, koji je sam sebi radio odjeću i odgojio trinaestoro djece, ustrajno je govorio da mu je najveća mana lijenost! S 18 godina počeo je pisati svoje dnevnike, a u njima je sastavio popis od nekoliko stotina pravila, pokušavajući ih se pridržavati po svaku cijenu. Neki od njih trebali su ostati nevini, uvijek održati svoju riječ, svako jutro prije zore raditi jutarnju gimnastiku, nikada se ne napiti, ne kockati, ne naplaćuje se učenje kineskog jezika itd.

Tijekom sljedećih 64 godine pisanja dnevnika, Tolstoj je primijetio svoju nesposobnost da ispuni bilo koje od ovih pravila, pa je ipak cijeli život ustrajno razmišljao o novim ciljevima. Jednom prilikom, kad je imao 45 godina, Tolstoj nije vodio svoj dnevnik sedam dana. A kad je opet nastavio, napisao je: “Hmm … Ovaj tjedan sam napisao prvu verziju knjige koju sam nazvao Anna Karenina.” Knjiga se sastoji od 864 stranice, a Tolstoju je trebalo samo tjedan dana da je napiše! 

(HG)