Naslovna HKD Napredak Najava: Predstavljanje monografije o nekropoli stećaka Radimlja

Najava: Predstavljanje monografije o nekropoli stećaka Radimlja

188

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u srijedu 15. rujna 2021. godine s početkom u 19,00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta bit će upriličeno predstavljanje monografije Razgovor s Radimljom autora Miroslava Palamete i Mire Raguža.

Riječ je o visokokvalitetnoj dvojezičnoj fotomonografiji na oko 500 stranica. Monografija se sastoji od tekstualnog dijela koji podrazumijeva znanstveno utemeljenu studiju s preglednim mapama i kratkim opisom svakog spomenika i koji do posljednjeg detalja opisuje Radimlju i sve ono što je skriveno i što posjetitelji ne mogu vidjeti golom okom. Uz tekstualni dio monografija donosi i mnoštvo fotografija.

O monografiji će govoriti mag. arh. Ante Vujnović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, mr. sc. Maja Lopin, ravnateljica JU Radimlja iz Stoca i prof. dr. Edin Mutapčić, redoviti profesor s Pravnog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Nekropola stećaka Radimlja najpoznatiji je lokalitet stećaka u Hercegovini i spada u najvrjednije spomenike srednjovjekovnog perioda u BiH. Na nekropoli se nalazi 135 stećaka, od kojih su 63 ukrašena. Od 2002. godine nekropola je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a od 2016. godine uvrštena je i na UNESCO-vu listu zaštićenih spomenika.

(HG)