Naslovna Društvo Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio prijem za dr. Dragana Piljića

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić upriličio prijem za dr. Dragana Piljića

292

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodić upriličio je prijem za eminentnog liječnika prof. dr. Dragana Piljića, po kojem je nazvana u svijetu jedinstvena metoda za operaciju trbušne aorte, a koji je inače šef Odjela za vaskularnu hirurgiju Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla.

„Piljić metoda“ je metoda kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija, na kojoj je tkom protekle decenije kontinuirano radio ovaj istaknuti tuzlanski ljekar. Njegova metoda predstavlja novi pristup u operativnom tretmanu zahvaljujući kojem će  doći do samanjenja postoperacijskih komplikacija, a pacijent kraće boravi u intezivnom liječenju.

Doktor Piljić upoznao je premijera Hodžića sa višegodišnjim istraživanjem koje je rezultiralo novom u svijetu priznatom operativnom metodom. Rezultati njegovog istraživanja objavljeni su u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim časopisima pod imenom „Piljić metoda“.

Premijer TK, Kadrija Hodžić ovom prilikom čestitao je doktoru Piljiću na svim dosadašnjim priznanjima i zahvalio se u ime građana TK na doprinosu medicini kao znanosti i omogućavanju lakšeg oporavka pacijenta nakon operacije.

„Inovativna  metoda našeg  doktora Piljića veliki je doprinos svjetskoj medicini, ali i veliki doprinos Univezitetsko kliničkom centru Tuzla, ovom kantonu i državi. Njegovo postignuće  je dokaz da imamo vrsne stručnjake  u oblasti medicine“,  izjavio je premijer Hodžić.

Medicina se naročito u proteklom razdoblju našla pred novim izazovom, a liječnici su vitezovi u ovom vremenu izazova, koje je pred nas sve stavila i pandemija, smatra on.

Sastanku je nazočio i ministar zdravstva TK, Božo Jurić koji je čestitao kolegi Piljiću na inovativnoj metodi i priznanjima, te kao liječnik i kolega pohvalio njegov dosadašnji rad.

Prof. dr. Dragan Piljić dobio je  nedavno i Večernjakov pečat za metodu iz kardiovaskularne kirurgije nazvanu po njegovom imenu.