Naslovna Društvo Od naredne školske godine učenici Katoličkog školskog centra u Tuzli imat će...

Od naredne školske godine učenici Katoličkog školskog centra u Tuzli imat će pravo na besplatne udžbenike

323

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju u Tuzlanskom kantonu, ukoliko sutra budu prihvačene, učenici Osnovne škole Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Tuzla,  od naredne školske imat će pravo na besplatne udžbenike.

Važna je ovo vijest za sve roditelje i učenike Katoličkog školskog centra koji u ovoj školskoj godini nisu uspjeli ostvariti ovo pravo.

Podsjećamo, ove školske godine jedino su učenici Katoličkog školskog centra “Sveti Franjo” ostali bez prava na besplatne udžbenike jer nisu bili obuhvaćeni odlukom Ministarstva obrazovanja i nauke o dodjeli besplatnih udžbenika za učenike od I do IV razreda osnovne škole.

Na taj način u Tuzlanskom kantonu je došlo do razdvajanja i diskrimancije učenika zbog odluke roditelja i djece da pohađaju Katolički školski centar „sv.Franjo“ u Tuzli.

Ovo pitanje našlo se i pred Ombdusmenom za ljudska prava koje je vrlo brzo reagiralo. U dopisu Institucije Ombdusmena za ljudska prava BiH koje je stiglo na Nikolićevu adresu, jasno su navedena načela iz Konvencije o pravima djeteta koja bi trebala biti osnov za sve pravne norme koje donose institucije BiH, a koje se tiču prava djece. Između ostalog je navedeno i da se treba poštivati načelo nediskriminacije, načelo najboljeg interesa djeteta kao i odredbe Zakona o zabrani diskriminacije u BiH.

Izmjenama Zakona o osnovnom obrazovanju, kojeg je usvojila već Vlada TK, a sutra će se o njemu izjasniti i zatupnici u Skupštini TK, ispravljena je ova nepravda. Jer i sama  Konvenciji o pravima djeteta i zakonima djeca u sustavu obrazovanja trebaju biti ravnopravna, bez obzira u koju osnovnu školu će ići i po kojem nastavnom planu i programu će biti provedena nastava.

HG