Naslovna Istaknuto Jasmina Numanović Stjepanović u povodu Međunarodnog dana plesa: Okrenite život na ples

Jasmina Numanović Stjepanović u povodu Međunarodnog dana plesa: Okrenite život na ples

177

Danas je Međunarodni dan plesa, a o plesu se posljednjih godinu dana govori kao o veoma važnom načinu poboljšanja psihičkog zdravlja. Gotovo da ne postoji čovjek na svijetu koji od najranijih dana svoga života nije zaplesao i volio ples.

„Ples je  nekako i prva aktivnost sa kojom se susrećemo od momenta kada se rodimo. I prije nego što nauči da hoda, čovjek nekako počinje plesati. Tako je ples  sastavni dio našeg života od najranije dobi“, kaže nam na početku razgovora za Hrvatski glasnik Jasmina Numanović Stjepanović, predsjednica Plesnog studija „Sandoval“.

Ovo vrijeme pandemije koronavirusa pokazalo je koje su sve psihološke blagodeti plesa.

„Tokom plesa tijelo se oslobađa napetosti i smanjuje stres. Funkcije mozga se povećavaju stvaranjem novih neuronskih veza. Poznato je da ples kao fizička aktivnost ujedno djeluje kao antidepresiv, tako što se luči hormon sreće. Kako biste mogli uskladiti određeni plesni pokret sa ritmom koji je u muzičkoj numeri morate biti u prilici da pamtite pokrete. Na ovaj način održavate moždane aktivnosti i preventivno utječete na zdravo i dugovječno starenje“, ističe Jasmina.

Zanimljivo je da ples doprinosi i poboljšanju odnosa bračnih partnera.

„Bračni parovi zbog nedostatka vremena odlučuju provoditi zajedno vrijeme na plesnom podiju. Često su nam plesni parovi govorili, da jedino ovako pronađu vrijeme kako bi bili zajedno, kako bi ga kvalitetno utrošili i ujedno ostvarili benefite za fizičko i psihološko zdravlje. Tokom pandemije COVID- 19 malo su se uslovi za rad plesnih klubova i organizaciju plesnih tečajeva ipak promijenili. Naime na treninge ne dolaze isključivo bračni parovi već dolaze i pojedinci bez plesnih partnera koji žele da se bave ovom aktivnošću i da se druže“, kaže Jasmina Numanović Stjepanović.

Iako je socijalizacija veoma važna, posljednjih godinu dana ljude se stalno poziva na držanje distance. Profesionalni plesači su pronašli način da se u digitalnom vremenu, putem online platformi okupe i prenesu svoje plesno znanje i vještine na korisnike.

„Danas  se sve više mladi ljudi okreću plesnoj rekreaciji  i sudjeluju u istoj,  jer im ona biva najprirodnija aktivnost, uživaju u pokretu i muzici. To su razlozi zašto često kažemo da je ples ujedno i najljepši dvoranski sport na svijetu. Najčešći polaznici plesnih studija, pa tako i našeg, su djeca i mladi. Oni prepoznaju prirodnu važnost da žive ovdje i sada, da žive i uživaju u trenutku stvaranja plesnih koraka i pokreta. Moram naglasiti da je ples prevažan i za aktivno starenje “, ističe Jamsina.

Sada, zbog pandemije čeka se na neka bolja vremena, a ni Međunarodni dan plesa neće moći biti obilježen kako je to do sada bilo.

„Svjetski dan plesa uvijek smo  obilježavali kroz nastupe, radionice, plesna takmičenja. Danas ćemo to isključivo kroz saopćenja i podizanje svijesti građana o važnosti sudjelovanja u plesu kao rekreaciji. Plešemo gdje god je to moguće, kod kuće ispred ogledala, u dnevnom boravku sa partnerom, sa djecom, u hodniku zgrade dok čekamo  lift, na autobusnoj stanici. Svugdje je moguće koristiti se ovim vještinama i vježbati najbitniji organ tijela – mozak“, poručuje Jasmina Numanović Stjepanović iz „Sandovala“.

Plesni studio „Sandoval“, kojeg vodi Jasmina Numanović Stjepanović zajedno sa suprugom Danijelom uskoro će obilježiti  dva desetljeća svoga rada. Kada su krenuli u ovaj važan projekt vrata su im otvorili tadašnji ravnatelj Katoličkog školskog centra „Sveti Franjo“ Luka Tunjić i direktor Gimnazije fra Martin Antunović.

„Od tada do danas smo samo na dobru saradnju nailazili sa menadžmentom centra, koji su zajedno s nama vjerovali, i još uvijek to čine da je ples kao rekreacija jedna od najvažnijih aktivnosti za fizičko i duševno zdravlje.  Danas pozivamo sve one koji su se do sada dvoumili koju rekreaciju da izaberu, da pozovu naš studio kako bismo ih uputili u pravu starosnu i naprednu grupu naših plesnih tečaja“, dodaje na kraju Jasmina i čestita ovaj veoma dragocjen datum kojeg vrijedi obilježiti plesanjem s najmlijima, a posebice s djecom.

Maja Nikolić