Naslovna Društvo Sjećanje na Britanca Grahama Bamforda

Sjećanje na Britanca Grahama Bamforda

52

Britanac Graham Bamford se na današnji dan, 29. travnja 1993. godine, usred dana ispred Donjeg doma britanskog Parlamenta polio benzinom i zapalio. Učinio je to kako bi skrenuo pozornost  svjetske, a prije svega britanske javnosti na rat u BiH i stradanje građana Bosne i Hercegovine.

“Britanska vojska ne smije biti počasnom gardom na masovnoj sahrani. Bosanske bebe, djeca i žene čekaju da im političari daju ono što sigurno mogu dati – vojnu zaštitu“, napisao je 48-godišnji Britanac u oproštajnom pismu.

Graham Bamford nije bio povezan s BiH i njenim građanima. Međutim, slike užasa iz BiH su ga natjerale na žrtvovanje.

U tadašnjim svjedočenjima poznanika i psihologa, u svakoj je dječijoj žrtvi u BiH vidio svoju kćerku. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. travnja 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba, a među njima i tromjesečna beba.

Gradska uprava Grada Sarajeva 2009. godine ustanovila je nagradu koja nosi ime Grahama Bamforda,  a dodjeljuje se za iskazanu izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam.

O njegovom djelu i šutnji koja ga je pratila redatelj  Nenad Puhovski je snimio dokumentarni film koji je u Sarajevu prikazan u programu “Modula memorije”.

Nijedna ulica danas ne nosi ime Grahama Bamforda niti je u gradu pronađeno mjesto za spomenik koji je napravio akademski kipar Mustafa Skopljak.

Taj bi spomenik trebao biti mjesto gdje bi se svi dostojanstveno sjećali i zauvijek čuvali uspomenu na tog velikog čovjeka koji je svoj život dao želeći mir u BiH.