Naslovna Istaknuto Dan je hrvatske knjige, sjećanje na Marka Marulića

Dan je hrvatske knjige, sjećanje na Marka Marulića

69

U povodu 500 godina od prvoga izdanja “Judite” i 121 godinu od osnutka Društva hrvatskih književnika, odlukom Hrvatskog sabora iz 1996. godine, 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića i njegovo djelo “Judita” dovršeno u Splitu 22. travnja 1501. godine.

“Od 1997. godine, u organizaciji Društva hrvatskih književnika i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, dodjeljuju se godišnje nagrade Dana hrvatske knjige, tj. „Judita“ – za najbolju knjigu ili studiju o hrvatskoj književnoj baštini, „Davidias“ – za najbolji prijevod djela iz hrvatske književne baštine na strane jezike ili najbolju knjigu, odnosno, studiju inozemnog kroatista o hrvatskoj književnoj baštini, te „Slavić“ – za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac” ,  najavljuju iz Društva hrvatskih književnika.

Marulićeva ‘Judita’  važna je stoga što je navijestila jedinstvo hrvatskoga jezika (jezična podloga ‘Judite’ splitska su čakavština, štokavski leksik i glagoljaška predaja), a ono što je čini kapitalnim djelom svakako je i Marulićevo majstorstvo da hrvatski jezik primjeri europskim pjesničkim standardima toga vremena.

Kada spominjemo važne datume za povijest hrvatske knjige, spomenimo da je 22. veljače 1483, 28 godina nakon Gutenbergova izuma tiskarskog stroja, dovršeno tiskanje prve hrvatske tiskane knjige – Misala po zakonu rimskog dvora. Knjiga je tiskana na glagoljici, u dvije boje – crvenoj i crnoj. Do danas je sačuvano 11 primjeraka knjige, od kojih se njih 6 čuva u Zagrebu, 2 u Vatikanu, a po 1 na Braču, u Sankt Petersburgu i Washingtonu.

Danas će o značaju i bitnosti knjige na kanalu DHK pričati Miro Gavran, Zlatko Krilić, Goran Grgić, Siniša Popović, Jelena Perčin, Kristian Novak, Stipe Čuić, Luko Paljetak, Mario Kolar, Lahorka Plejić Poje, Zlatko Mateša, Božidar Petrač, Hrvojka Mihanović Salopek i drugi.