Naslovna Društvo U TK stigla prva isporuka sa potrošnim materijalom za proces cijepljenja

U TK stigla prva isporuka sa potrošnim materijalom za proces cijepljenja

95

U okviru dogovorene realizacije projekta Vlade Tuzlanskog kantona i Razvojnog programa ujedinjenih naroda (UNDP) u Bosni i Hercegovini danas je u Tuzlanski kanton stigla prva, od više planiranih, isporuka sa potrošnim materijalom za proces cijepljenja stanovništva. 

“Danas nam je stigao kontigent podrške materijala za imunizaciju, u pitanju je 50 000 šprica za vakciaciju protiv Covid-a, nešto sanitetskog materijala i 45 kutija za medicinski otpad nakon vakcinisanja. Napravili smo plan raspodjele prema brojevima stanovništva u Domovima zdravlja. Ovo je samo dio, nastavak će doći u određenom vremenskom periodu, očekujemo još materijala ali i frižidere za hladni lanac. Sutra bi trebali dobiti novu pošiljku vakcina namjenjenu za TK, iz Sarajeva u pitanju je kineska vakcina” , naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo Majda Sarihodžić. 

Premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić naveo je da sa UNDP-em imaju odličnu saradnju u razvojnim programima ali evo sada i u zdravstvu. 

“Dogovorili smo nabaviti materijalne predpostavke za imunizaciju građana Tuzlanskog kantona. Ova pošiljka je obezbijedila zdravstvene radnike sa svim materijalnim predpostavkama kao što su šprice, igle, tufere, oštre kutije za otpad i ostali materijal. Obezbijedili smo sve pripreme za imunizaciju i sada nam samo preostaje nabavka vakcine. Nije nam poznato koliko vakcina će doći u BiH niti koliko će od te donacije stići u TK ali moram navesti da je Tuzlanski kanton je spreman uplatiti dodatnih 20 do 30 000 vakcina na dostavu koja bude predviđena za građane TK”, izjavio je premijer TK Kadrija Hodžić. 

Ministar zdravlja Božo Jurić naglasio je kako je dolazak većeg broja vakcina još uvijek neizvjestan ali i da su u vakcine iz protekle pošiljke u velikoj količine iskorištene i aplicirane. 

“Do sada je teritoriju Tuzlanskog kantona stiglo preko 8000 vakcina i u velikoj većini su već aplicirane stanovništvu. Prvenstveno prioritetnim skupinama, zdravstvenim radnicima ali i starijoj populaciji u dobi preko 65 godina u Domovima zdravlja. Što se tiče epidemiološke situacije, kao što smo naglasili već nakon posljednje sjednice, broj novooboljelih je relativno manji u odnosu na protekli period. Ono što je još u visokom broju je broj hospitaliziranih pacijenata ali i veliki broj smrtnih ishoda”, navodi Jurić. 

Naglasio je i da su za prethodne mjere koje su donijete na prethodnoj sjednici Kriznog stožera na snazi sedam dana i da ističu sa rokom važenja u petak.  

“Tada ćemo razmatrati i mjerama popuštanja restrikcija, osobito kada je u pitanju rad sportskih centara ali i kad su u pitanju vannastavne aktivnosti kada je u pitanju školska populacija”, naveo je ministar Jurić.

Ivana Perić