Naslovna Istaknuto TUZLA: Upriličena tribina u povodu 832. obljetnice potpisivanja Povelje Kulina bana

TUZLA: Upriličena tribina u povodu 832. obljetnice potpisivanja Povelje Kulina bana

207

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić”, u Tuzli sinoć je održana tribina pod nazivom “832 godine Povelje Kulina bana” povodom 832. godišnjice potpisivanja Povelje Kulina bana, jedne od najvažniji dokumenti i dokazi o bosanskoj državi u srednjem vijeku i njenim diplomatskim aktivnostima.

Na tribini su govorili profesori sa Univerziteta u Tuzli: Amira Turbić-Hadžagić, Izudin Hasanović i Sead Nazibegović. Značaj Povelje Kulina bana predstavljen je kroz dva predavanja. Jedno od predavanja je predavanje profesorice Amire Turbić -Hadžagić “O bosanskom jeziku na bosanskom – od povelje Kulina bana do naših dana”, gdje je predstavljen kontinuitet bosanskog jezika od prvih pisanih tragova do danas.

Uz diplomatski, pravni i politički značaj Povelje Kulina bana, profesorica Turbić-Hadžagić ističe važnost u jezičnom smislu.

“Za Kulina bana vezan je identitet Bosne i Hercegovine, dok pravni dokument Povelja Kulina bana svjedoči o temeljima BiH. Jezički Povelja Kulina bana je najznamenitiji spomenik rane bosanske pismenosti. Dvojezična i dvopismena Povelja Kulina bana, sačuvani dokument bosansko-humske diplomatičke građe najbolje govori o kulturnoambijentalnim uvjetima razvoja poligrafičnosti i polijezičnosti na cijelome području srednjovjekovne Bosne”, kazala je.

Prema riječima profesorice Turbić-Hadžagić, postoje brojne lingvističke analize koje dokazuju vezu između sadašnjeg bosanskog jezika i tadašnjeg bosanskog jezika, na kojem je Povelja napisana.

O pravnom, političkom i diplomatskom značaju Povelje Kulina bana govorio je Izudin Hasanović, profesor na Pravnom fakultetu.

“To je međunarodni dokument. Rađena je na bosančici, a radio ju je suveren u tadašnje vrijeme, dakle Ban Kulin. Što dokazuje da je Bosna u to vrijeme bila feudalna država, isto kao i mnoge druge evropske države”, ističe profesor Hasanović.

Dodao je kako je iznimno važno napomenuti da je ovo važan dokument, dokaz bosanskohercegovačke državnosti, koji je nastao prije mnogih poznatih europskih dokumenata, poput Magna Charta Libertatuma.

Nadalje, profesor Hasanović naglašava važnost promicanja povijesnih vrijednosti i ukazuje na potrebu obilježavanja ovog dana, kao i slanja inicijativa za nazive ulica i škola s imenom Kulina bana. Prisutni posjetitelji imali su se priliku prisjetiti važnosti Povelje Kulina bana u diplomatskom, jezičnom, političkom i pravnom smislu.