Naslovna Istaknuto Tuzla: Tradicija lilanja uljepšala večer brojnim Tuzlacima, posebice djeci

Tuzla: Tradicija lilanja uljepšala večer brojnim Tuzlacima, posebice djeci

805

Tradicija lilanja, uoči blagdana Svetog Ilije,  večeras je, unatoč tamnim oblacima i kiši održana u brojnim tuzlanskim mjestima, Par Selu, Doknju, Slavinovićima…

Veliki broj djece i roditelja okupio se na Par Selu, na igralištu Osnovne škole Pasci gdje su tradicionalno lilanje organizirali Udruga mladih Par Selo- Dubrave i Udruga žena „Snaga Timuna“.

„Svi mi, koji smo ovdje, nosimo veoma lijepe uspomene na lilanje. Sve nas je iznenadio ovoliki broj djece koja su došla ovdje. Vjerujte, ovo mjesto dugo vremena nije vidjelo ovoliki broj djece na našem igralištu, tako da smo svi oduševljeni“, kaže za Hrvatski glasnik  Dragan Grgić, iz Udruge mladih „Par Selo – Dubrave“.

Iako se prethodnih godina govorilo da tek poneko dijete lilu zapali ispred svoje kuće, prvi poziv na lilanje je pokazao da roditelji i djeca žele što više ovakvih događanja.

„Ovo zaista vraća nadu. Moramo shvatiti da će djece uvijek biti, ali trebamo ovako nešto organizirati i pozvati mlade. Treba samo širiti pozitivne priče, a nade će uvijek biti“, dodao je Grgić.

Podsjećamo, lilanje je tradicionalni običaj kada djeca i mladi pale drvo osušene kore trešnje uoči blagdana Svetog Ilije. “Gori lila uoči Ilina” je zaziv Svetom Iliji za spas od groma i vatre.

„Mene su moji najbliži uvijek učili da je Sveti Ilija zaštitnik usjeva od lošeg vremena i grmljavine. Na ovaj način, lilanjem, mi njega molimo za zaštitu od oluja koje se mogu dogoditi u ljeto. Lilanje se uvijek događalo na nekom brdu, na velikoj vatri. Sjećam se da smo jedva čekali taj dan u godini“, ispričao nam je Dragan Grgić.

Učiteljica Dubravka Divković, predsjednica Udruge žena „Snaga Timuna“ večeras je također sudjelovala u tradiciji lilanja s obitelji. Priča nam da je Par Selo nekada imalo svoje kultno mjesto gdje su se lile palile.

„Ove godine smo došli na ideju da organiziramo jedno zajedničko lilanje, da okupimo djecu iz sela. Međutim, došlo je jako puno ljudi sa strane što nam je posebno drago. Veoma je važno da sačuvamo tradiciju i običaj, jer ovo nas očito okuplja i drži zajedno“, kaže Dubravka Divković za Hrvatski glasnik.

Tradicija lilanja večeras je održana u Doknju i Slavinovićima, a brojne obitelji palile su lile ispred svojih obiteljskih domova i u drugim naseljima.

Maja Nikolić