Naslovna Društvo Poruka paroha tuzlanskog Spasoja Radovanovića, u susret blagdanu Vaskrsa

Poruka paroha tuzlanskog Spasoja Radovanovića, u susret blagdanu Vaskrsa

77

U povodu predstojećeg blagdana Vaskrsa paroh tuzlanski Spasoje Radovanović uputio je Vaskrsnu poruku vijernicima pravoslavne vjeroispovijesti koju prenosimo u cjelosti:

“Draga braćo i sestre praznik Vaskrsenja Hristovog najveći je od svih naših pravoslavnih praznika. Vaskrsenje Hristovo naziva se praznikom nad praznicima, pobjedom nad pobjedama, jer u Svetom Hristovom Vaskrsenju slavimo pobjedu života nad smrću. Gospod Isus Hristos iz neizmjerne ljubavi prema nama palim ljudima poklonio se nebu i sišao u zemlju, uzeo na sebe ljudsku prirodu, osveštao je, pročistio i spasao je. Kada je naš Spasitelj kao čovjek umro na Krstu i u duši se spustio u pakao, ovo je bio završetak Spasiteljevog iskupiteljskoga podviga. Na dan Svetog Vaskrsenja Hristovog rano ujutro žene mironosice došle su na grob koji daje život, ali su vidjele grob prazan.

Anđeo Božiji sjedio je na kamenu i svojim riječima donosio radost u ožalošćena srca svetih žena. „Ne boj se“, reče anđeo, „znam da tražiš Isusa raspetoga, on nije ovdje, Vaskrsnuo je. Dođite i pogledajte mjesto gdje je ležao Gospod i idite brzo recite svojim učenicima da je vaskrsnuo iz mrtvih, da je isped nas u Glalileji, tamo ćete ga vidjeti“. Sa radošću svete žene mironosice prenijele su apostolima poruku Hristovog Vaskrsenja. Sveti apostoli su ovu poruku proširili po cijelome svijetu, propovijedajući da je Hristos Vaskrsao iz mrtvih. Smrću smrt pobjedio i onima koji su i grobovima, život darovao.

Sveti Vladika Nikolaj Srpski kaže da je besjeda o preslavnom Vaskrsenju Hristovom o tiumfu pobjede života nad smrću sa sobom, donijela radost za sve ljude. Svaka druga pobjeda na zemlji dijeli ljude. Kada jedan kralj pobjedi drugoga, prvi se tješi a drugi tuguje. Pobjeda nebeskoga cara nad đavolom koji je mučio čovječanstvo donio je tugu samome đavolu, a čitavome čovječanstvu donio je radost vječnoga spasenja i blagoslovenoga života.

U našem teškom vremenu kada se čini da zlo i grijeh pobjeđuju dobro i svjetlost. Kada je grijeh predstavljen kao nešto zakonito i prirodno za čovjeka, trudimo se da potvrdimo vjeru u Vaskrsloga Gospoda, jer u vaskrsenju je nepresušni izvor vječne radosti. Poniženi čak i do smrti ali Vaskrsli Hristos pobjednik nad nadahnjuje i jača na životnom putu. Gospod očekuje da svoj zemaljski život pretvorimo u vrijeme pripreme za vječno postojanje, tako da odbacujemo sujete i poroke. Stoga ćemo raditi na stvaranju duhovnoga blagoslova Hristovog mira u našim dušama i našim porodicama. Odrastat ćemo u ljubavi prema bližnjima, čuvajući se u čistoti i poniznosti.

Praznik Vaskrsenja Hristovog je praznik pomirenja i ujedinjenja svih nas u našem Gospodu i Spasitelju. U punoći Vaskšnje radosti uznosimo usrdnu molitvu za blagodat Uskrsloga Gospoda koji je pomirio nebo i zemlju.

Postanite izvor mira iskrenoga međusobnog razumijevanja, tolerancije i istinskog bratstva. Duboko sam uvjeren da je našem društvu potrebno jedinstvo i sloga da svjedočimo pred svijetom da je Hristos zaista Vaskrsao.

Na nesreću naša današnja radost pomalo je zasjenjena ovom pandemijom virusa gdje se malo izmijenio i sam crkveni život. Nastala zbunjenost i nepovjerenje odzvanjaju tugom u našim srcima. Zar možemo u jednom trenutku pomisliti da ćemo se zaraziti virusom pričešćujući se tijelom i krvi Gospodnjom. Gospod je radi nas ljudi i radi našeg spasenja došao na zemlju, stradao i nakon tri dana Vaskrsao. Na uspomenu na njega ostavio nam je Svetu tajnu pričešća, da kroz nju spasimo dušu svoju. Ono što ne smijemo zaboraviti, to je, da Gospod misli na nas, da će nas izbaviti od svega ovoga, ako budemo iz čista srca molitve uznosili i iskreno se kajali za svoje grijehe.

Evo već prolazi godina od kako je ova pandemija zahvatila cijeli svijet. Mislili smo i prošle godine da će brzo proći, ali nije evo i ovu godinu ide. U četvrtini godine smo, a pandemija ne prolazi ali iz ovoga možemo izvući poruku. Ono što nas može spasiti iz ove pandemije jesu kao što smo čitali u trećem evanđelju gdje Gospod kaže „Ovaj rod se ničim ne izgoni no postom i molitvom“. Gospod nas poziva na usrdne molitve da postimo i da se kajemo za naše grijehove.

U radosti Vaskrsenja Hristovog pozdravljam sve pravoslavne hrišćane koji žive u Tuzlanskoj regiji i širom pravoslavlja sa radosnim pozdravom „Hristos Vaskrse, Vaistinu Vaskrse“.”

HG