Naslovna Istaknuto Položen kamen temeljac: Zvanično započela izgradnja nove Muzičke škole u Tuzli

Položen kamen temeljac: Zvanično započela izgradnja nove Muzičke škole u Tuzli

110

Polaganjem kamena temeljca danas je započela izgradnja novog objekta Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli.

Kamen temeljac položili su premijer Tuzlanskog kantona Kadrija Hodžić, predsjedavajući Skupštine TK Slađan Ilić, ministar obrazovanja i nauke Elvis Baraković, ministar kulture, sporta i mladih Zlatan Muratović, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i direktori Osnovne i Srednje muzičke škole u Tuzli Nedim Suljić i Dejan Milkunić.

Novi školski, ali i objekt kulture u Tuzli bit će izgrađen na lokaciji starog objekta muzičkih škola, čime će se i simbolično nastaviti uspješna tradicija školovanja mladih glazbenih umjetnika na tom području.

“Izgradnjom te zgrade Vlada Tuzlanskog kantona daje značajan doprinos razvijanju umjetničkih vrijednosti i razvoju muzike na ovim prostorima. Tuzla je odavno prepoznata sa svojim muzičkim atributima i čini jedan od bosanskohercegovačkih središta razvoja muzičkog života. Ovim novim objektom otvaramo vrata mladim, talentiranim ljudima koji će se razvijati na naslijeđu koje su utemeljili značajni muzički stvaraoci, tako da sada imamo ne samo obnovu tradicije muzičkog stvaralaštva nego i podstrek daljem razvoju”, kazao je premijer Hodžić.

Za prvu fazu izgradnje objekta Vlada je osigurala oko 1,5 milijun KM. Tome je Fond za poticaj razvoja ILDP-a dodao 173.500,00 KM, a Grad Tuzla 70.000 KM. Time je zaokružena financijska konstrukcija, za prvu fazu izgradnje tog modernog objekta.

“Danas je bitan dan za Tuzlu, Tuzlanski kanton i tuzlansku regiju uopće. Tuzla će brzo dobiti moderan, funkcionalan, savremen objekt, koji će poslužiti za razvoj kulture i obrazovanja u našem kantonu. Danas počinju radovi na I fazi izgradnje objekta osnovne i srednje muzičke škole u Tuzli. To podrazumijeva izgradnju i pokrivanje objekta te ugradnju stolarije i fasade, a rok za završetak te faze je 120 dana. Nakon toga nastavljamo da II fazom koja podrazumijeva unutrašnje radove i opremanje objekta”,  kazao je ministar Baraković.

Kako je dodao, po okončanju tih radova Vlada će uzeti sebi u zadatak da, u skladu sa mogućnostima, iznađe i dodatna sredstva za završetak cijelog objekta.

“Vlada će učiniti sve da učenici, već slijedeće školske godine, uđu u novi objekt Osnovne i Srednje muzičke škole”, navodi.

Nakon zabrane rada u starom objektu koji je u međuvremenu i srušen JU Osnovna muzička škola Tuzla i JU Srednja muzička škola ‘Čestmir Mirko Dušek’ Tuzla godinama realiziraju nastavu u objektu Osnovne škole ‘Centar’ Tuzla. Novim objektom, prvi put, Muzička škola u Tuzli dobit će namjensku zgradu. Stari, srušeni objekt u kojem su radile muzičke škole bio je ulaz u zgradu nekadašnjeg Doma armije.

“Nažalost zbog tonjenja, stari objekt se toliko nagnuo, da je bilo čudo da se sam nije urušio. Zbog toga su inspekcije zabranile rad u tom objektu. Tada je bilo dovoljno prostora u sadašnjoj Osnovnoj školi ‘Centar’, ali je sad taj objekt tijesan za sve škole. Zbog memorije mjesta, jer je muzička škola ovdje bila najduže, odlučili smo da se novi namjenski objekt gradi baš ovdje. Prvi put, u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, imat ćemo zgradu namjenski građenu za muzičku školu”, kazao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.