Naslovna Društvo Niz događaja na Danima europske baštine u Tuzlanskom kantonu

Niz događaja na Danima europske baštine u Tuzlanskom kantonu

51

Ustanove kulture iz Tuzlanskog kantona (TK) i ove godine će obilježiti Dane europske baštine, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Tuzli.

Ovaj događaj se organizira u europskim zemljama s ciljem skretanja pažnje javnosti na potrebu i obvezu očuvanja zajedničke europske baštine, a doprinos će ove godine dati kulturne institucije Tuzlanskog kantona.

Manifestacija “Etnologija i Bosanski kulturni centri Tuzlanskog kantona”, kojom će Bosanski kulturni centar kao nosilac projekta te BKC Kalesija, BKC Živinice, BKC Gračanica i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik obilježiti Dane europskog baštine, bila je tema jučerašnjeg sastanka čiji je organizator kantonalno Ministarstvo za kulturu, sport i mlade koje je pokrovitelj i djelom finansijer manifestacije.

Na sastanku, kojem su prisustvovale pomoćnica ministra kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona Amela Mehmedović i direktori pet institucija koje učestvuju u projektu, definirani su datumi održavanja događaja u pet gradova i općina Kantona od 20. do 30. rujna ove godine.

“Ideja BKC-a TK da manifestacija, osim u Tuzli bude održana i širom Kantona, u startu je dobila podršku Ministarstva za kulturu, sport i mlade jer nam je cilj da sadržaji koji promovišu kulturu dođu do što više ljudi u našem kantonu. Obim, sadržaji i kvalitet manifestacije su zaista na visokom nivou, što je razlog više da Dani evropskog nasljeđa postanu tradicionalna manifestacija u Tuzlanskom kantonu”, rekla je Amela Mehmedović.

Manifestacija će biti najavljena na pres-konferenciji 20. rujna u BKC-u u Tuzli, a prvi događaj je zakazan za 22. rujna u BKC Kalesija gdje će biti otvorena izložba posvećena istraživanju i prezentiranju izvorne narodne glazbe te ozvaničene namjere za kandidiranje tog nasljeđa na UNSCO-ov popis nematerijalne baštine.

BKC Živinice će 23. rujna biti domaćin večeri posećenoj kazališnoj umjetnosti u tom gradu. Događaj “Pozorišna umjetnost nekad i sad“ okupit će ljude zaslužne za višedecenijsku tradiciju kazališta u Živincima te će izložbom plakata, dijelova scenografija i kostima iz predstava, kao i fotografija kazališnih umjetnika, prikazati put od amaterskog do željenog profesionalnog statusa kazališta.

Posjet sudionika manifestacije Gračanici, uz posjetu Zavičajnoj muzejskoj zbirci, Starim čardaklijama u Varoši i Staroj džamiji u Sokolu, te uz upoznavanje s radom Udruženja “Gračaničko keranje” i Udruženja žena Gračanice u njegovanju tradicije i etnološkog nasljeđa, planirano je za 27. rujna Domaćin će biti BKC Gračanica.

Javna ustanova Centar za kulturu Srebrenik pripremit će za 28. rujna izložbu slika iz fundusa manifestacije “Srebrenik otvoreni grad umjetnosti” koja se održava već 44 godine, a čija zbirka ima više od 650 slika. U fokusu će biti etnološki motivi i stari grad Srebrenik.

Završni događaj na programu je 30. rujna u BKC-u u Tuzli, panel-diskusija sudionika “Dana evropskog naslijeđa u TK” i stručna predavanja o etnologiji, etnografiji i usmenoj književnosti.

Dani evropskog naslijeđa u Tuzlanskom kantonu, također pod pokroviteljstvom nadležnog ministarstva, prvi put su uz uključivanje više institucija obilježeni prošle godine u organizaciji Bosanskog kulturnog centra TK i partnera, Muzeja istočne Bosne i Radio-televizije TK-a.

Cilj ovogodišnjeg nosioca projekta i Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona je da manifestacija postane tradicionalna.