Naslovna HKD Napredak Napretkov Trio Musica Salinea premijerno nastupio u Hrvatskoj na Fermata festivalu

Napretkov Trio Musica Salinea premijerno nastupio u Hrvatskoj na Fermata festivalu

353

Ovogodišnji, drugi korčulanski Fermata festival održao se od 3. do 10. kolovoza na tri lokacije: Smokvica, Lumbarda te s dva koncerta u Korčuli.

Uspješna akademska glazbenica Lorena Milina, već drugu godinu zaredom organizira Fermata festival klasične glazbe na rodnoj Korčuli. Ove godine publika je imala priliku čuti izvrsne komorne sastave Trio Musica Salinea (BiH), Arbor Vitae Trio (HR) i Duo Milina-Gušćić (HR).

“U drugom izdanju festivala ostvarili smo čak četiri koncerta u periodu od 3. – 10. kolovoza na tri različite lokacije na otoku; Korčuli, Smokvici i Lumbardi. Zaista sam sretna što je publika festival popratila u velikom broju. Korčula prosperira od turizma i jedan ovakav festival može doprinjeti ne samo kulturno-umjetničkoj nego i turističkoj ponudi otoka. Također, putem ovakve manifestacije potiče se participacija mladih umjetnika. Kroz dvije godine festivala u program uvijek uključujem i mlade glazbenike, studente Muzičkih akademija te lokalne umjetničke sastave kako bi se ostvarile nove konekcije i suradnje te pružila prilika mladim talentima. Iznimno mi je zadovoljstvo što surađujem s lokalnim samoupravama otoka i turističkim zajednicama te festival ima utjecaj na više razina. Koncerti klasične glazbe nisu novost na otoku, ali mi je čast što mogu dodatno animirati kulturni život otoka”, kazala je za Hrvatski glasnik Lorena Milina.

Vrsni ljubitelji klasike slušali su djela svjetskih skladatelja poput Čajkovskog, Piazzolle, Saint-Saënsa, Bacha, Brahmsa i mnogih drugih.

Marija Klisura, načelnica Općine Lumbarda istaknula je kako je općina ponosno podržala jedan ovakav jedinstveni kulturni događaj.

“Nadamo se da će naša Lumbarajka Lorena nastaviti entuzijastično povezivati izvrsne lokalne umjetnike sa priznatim glazbenicima te na taj način popularizirati klasičnu glazbu. Želimo i dalje ponosno biti dio priče koja gradi mrežu podrške i nadahnuće za mlade generacije”, kazala je Klisura.

Centar za kulturu Korčula, evo već drugu godinu za redom s radošću su prihvatili suradnju i nadaju se da će ovaj festival postati tradicija u njihovom mjestu.

“Centar za kulturu Korčula i ove se godine rado odazvao prilici da ugosti vrsne mlade glazbenike i ponudi vrhunski glazbeni događaj svojim sugrađanima i posjetiocima grada. Podržat ćemo rast ovog mladog festivala i u budućim izdanjima i nadamo se da će Fermata postati dugogodišnji tradicionalni kulturni događaj na kojeg smo već sad ponosni”, navela je Lana Filipi Brkić, ravnateljica CZK Korčula.

Mateo Milina, PR festivala Fermata, ujedno i brat mlade organizatorice ističe kakko će i dalje nastojati približiti glazbu mladima a i turistima.

“Ovim putem se prvo moram zahvaliti svim portalima i medijima koji su podržali Fermata festival. U vremenu kada je organizirati festival vrlo zahtjevno, medijska pozornost to jest oči publike su ono što nas gura prema naprijed. Nakon već održanog drugog festivala mogu izjaviti da je lakoća i prednost surađivati te pomoći sestri u ostvarenju jedne predivne priče. Nadamo se da će Fermata festival publika i dalje podržavati te da ćemo približiti klasičnu glazbu mladima, našim otočanima, turistima i svima zainteresiranima”, kazao je Milina.

Ove godine u sklopu festivala učestvao je i Napretkov trio “Musica Salinea”. Milina za Hrvatski glasnik ističe, kako joj je iznimno drago što Trio nastupio po prvi put u Hrvatskoj baš na Fermata festivalu.

“Napretkova podružnica u Tuzli je krajem 2020. godine osnovala trio te ovakvim djelovanjem ukazala na značaj umjetnosti u društvu. Iako smo se okupile u uvjetima pandemije, iza sebe imamo bogatu koncertnu sezonu. Meni je zaista užitak muzicirati s izvrsnim umjetnicama Almom Hodžić Pašić i Lidijom Paulin i veselim se svakom sljedećem koncertu. Također, nadam se da će ovo biti tek početak suradnje HKD Napredak i lokalnih samouprava otoka Korčule te da će festival imati utjecaj na više nivoa”, kaže ona.

Drugu godinu za redom uspijeh je bio i veći od očekivanoga, organizatorica Milina odlučila je za kraj zahvaliti svim prijateljima festivala, a osobito publici koja je ispunila sva mjesta, svake večeri festivala.

“Ovim putem zahvaljujem se svim izvođačima, svojoj obitelji, prijateljima i kolegama na entuzijazmu i vremenu koje su izdvojili te svima koji sudjeluju u organizaciji, a posebno Općini Lumbarda, TZ Lumbarda, Općini Smokvica, TZ Smokvica, Centru za kulturu Korčula, HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla, Hotelu Lumbarda, Sonic Studiju iz Sarajeva i župniku Vladi Markiću bez kojih festival ne bi bilo moguće održati”, kazala je za Hrvatski Glasnik Lorena Milina.

Ivana Perić