Naslovna HKD Napredak Napretkov Trio Musica Salinea pred goraždanskom publikom

Napretkov Trio Musica Salinea pred goraždanskom publikom

244

U povodu obilježavanja 18. rujna, Dana oslobođenja, Dana Bosansko – podrinskog kantona i Grada Goražda sutra će sa početkom u 17:00 sati biti upriličen koncert klasične glazbe Napretkovog Tria “Musica Salinea” u Muzičkoj školi “Avdo Smailović” u Goraždu.

U razgovoru za Hrvatski Glasnik Admir Kurtović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ u Goraždu istaknuo je kako se ideja o suradnji BZK Preporod Gradsko društvo Goražde i HKD Napredak Tuzla javila nakon što je Vlada BPK Goražde i Skupština BPK Goražde usvojila Odluku o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

“Ovom odlukom proglašavaju se temeljne organizacije kulture naroda Bosne i Hercegovine za kulturne organizacije od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, i to: • Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, • Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“, • Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“, • Jevrejsko kulturno-prosvjetno i humanitarno društvo „La Benevolencija”, kaže Kurtović.

Rad i djelatnost ovih društava sufinansirat će se iz Budžeta Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, što će umnogome olakšati njihov rad na području ovog kantona.

“Na ovaj način je Bosansko-podrinjski kanton prvi, nakon što je to učinilo Gradsko vijeće Grada Sarajeva 30. srpnja 2020. godine, donio Odluku o organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine od posebnog značaja za Bosansko-podrinjski kanton Goražde, čime je nastavljen proces društveno odgovornog vraćanja digniteta i omogućavanja neometanog rada i djelovanja spomenutim temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine”, istaknuo je Kurtović.

U znak zahvalnosti za ovaj gest, i u znak još dugoročnije suradnje biti će upriličen koncert mladih umjetnica Lorene Miline, Alme Hodžić Pašić i Lidije Paulin.

“S obzirom da djevojke iz tria “Musica Salinea” svojim nastupima oduševljavaju i pružaju čar ljepote klasične muzike, prilika da ih gledaju i slušaju pružit će se i goraždanskoj publici. Alma, Lorena i Lidija dolaze iz različitih krajeva Bosne i Hercegovine i umjetnošću je spajaju u jedno, što je svakako bogatstvo naše domovine. Nadamo se da će ovaj koncert biti početak jedne uspješne saradnje između dva gradska kulturna društva, tj. BZK Preporod Goražde I HKD Tuzla”, kazao je Kurtović.

Ivana Perić