Naslovna Istaknuto Ivona Grgić: Od danas krećemo u nove školske pobjede, sretno svima!

Ivona Grgić: Od danas krećemo u nove školske pobjede, sretno svima!

403

Piše: Ivona Grgić

U školu sam krenula devedeset i šeste. Ovo na slici je moja škola – zgrada udaljena tri kilometra od moje kuće. Učionica je bila uz stepenice pa lijevo. Tu me dočekao divan, mladi učitelj i mnogo krezavih drugara. Sjećam se kao da je juče bilo, eh… Eh, dragi moji đaci, da samo znate koliko vam zavidim što danas polazite u školu. Sad vi sigurno mislite:

“Lako ti je iz te perspektive da zavidiš.”

Tako sam i ja mislila u vašim godinama. Realno, ko nije? Ali, stvari iz ove perspektive izgledaju toliko jasnije, vidjećete kada jednog dana budete imali trideset i tri. A do tada uživajte u školskim danima. Učite i ne vjerujte kada vam kažu da od škole nema ništa. Lažu! Naučite, na primjer, da su riječi “mi” i “oni” samo zamjenice i ništa više od toga; naučite da je glagol “voljeti” jedan od najvažnijih glagola i da u sadašnjem vremenu najljepše zvuči; naučite i da riječ “ne” uvijek stavite ispred onoga što ne želite izvršiti – odvojeno od glagola ili sastavljeno sa imenicama i pridjevima, dobro je da to znate, iako gramatičke greške život često prašta; naučite da učite – današnje gradivo naučite danas jer sutra umije da bude veoma škaljiva priloška odredba za vrijeme.

Mnogo bih ja vama primjera navela, ali u tom slučaju tekst ne biste čitali danas već naredne godine u ovo doba. Kako god, prije nego što otvorite udžbenike, otvorite srce. Dragi učitelji, nastavnici i profesori, đacima omogućite da se u školskim klupama osjećaju dobrodošlo, jer samo u takvim uslovima njihova krila rastu. Njihove su psihe okrugline na vrhu brda, ne gurajte ih u provalije jer masa đačke torbe pritisnuta prosvjetnom silom samo daje ubrzanje ka ulici.

Ulica je na početku dovoljno topla da izvida ozebline koje stvorite, sve dok ne bude prekasno. Učitelji, manite se prepadanja đaka nastavnicima, hemijom i fizikom. Nastavnici, okanite se prepadanja đaka profesorima i srednjom školom. Mnogi će od tih đaka pohađati srednje škole u većim gradovima koje ne poznaju, kao da im to ne zadaje dovoljno nevolja?! A vi profesori, rečenicu “srednja škola nije obavezna” izbacite iz vokabulara.

Imate vi svi mnogo boljih i konstruktivnijih argumenata, pobogu, školovani ste. Zar vas nakon izgovaranja ove rečenice ne bude sramota? Zapamtite, djeca će zaboraviti mnogo toga od onoga što predajete, ali nikad neće zaboraviti kakav ste čovjek bili. A vi, dragi roditelji, samo budite realni! Niti je učitelj uvijek upravu, niti je dijete uvijek ukrivu. A ni obrnuto vala. Pa, sretan svima početak škole.