Naslovna Istaknuto Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK: Pozivam sve nastavnike i profesore na vakcinaciju....

Elvis Baraković, ministar obrazovanja TK: Pozivam sve nastavnike i profesore na vakcinaciju. Zbog dobrobiti djece i svih nas!

338

U povodu početka nove školske godine koja ove godine, nakon godinu i pol, počinje po „starom normalnom“, razgovarali smo s ministrom obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona profesorom Elvisom Barakovićem. Kaže nam da će ova školska godina biti izazovna za sve, ali da je na svima nama odgovornost. Pozvao je svoje kolege profesore na cijepljenje, jer smatra da samo na takav način možemo preduprijediti širenje zaraze. Ministra Barakovića smo pitali i što misli o sve većoj želji mladih da studiraju izvan granica BiH.

HG: Ministre Barakoviću, ove godine učenici KŠC „Sveti Franjo“ će dobiti po prvi put besplatne udžbenike. Više od godinu dana trajala je borba da i ovi đaci ne ostanu uskraćeni za udžbenike koji su dosta skupi. Uključio se čak i Obdumen za ljudska prava. S Vašim dolaskom, ovaj problem je riješen u samo nekoliko mjeseci. Što Vi mislite što je bila osnovna kočnica, odupiranja?

Baraković: Prvenstveno mi je drago što su i učenici Katoličkog školskog centra počeli ostvarivati to pravo. Kočnica je bila u zakonu.  Naime, Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju je previđao da se vrši sufinansiranje nabavke udžbenika za učenike, u skladu s mogućnostima  kojima Vlada TK raspolaže, ali samo školama kojima je osnivač Skupština TK. I ranije su postojale inicijative od pojedinih poslanika. Ove godine donesena je odluka da svi učenici dođu u jednak položaj, udžbenici su nabavljeni za učenike od prvog do četvrtog razreda, kao i za učenike šestih razreda koji su, prvenstveno, u stanju socijalne potrebe, a svim ostalim učenicima šestih razreda će biti minimalno dodijeljen jedan udžbenik.

HG: Što mislite kako će teći početak nove školske godine, s obzirom da su djeca cijelu prošlu školsku godinu proveli u vidu kombinirane nastave, a prije toga gotovo pola godine nisu kročili u škole?

Baraković: Najvažnije od svega je da su djeca od 1. septembra u školskim klupama, ne samo zbog obrazovne komponente, puno više radi odgojne, zbog stvaranja navika, vremena koje provode sa svojim nastavnicima i pedagozima. Koliko će to potrajati ovisi od nas samih, koliko ćemo poštivati propisane epidemiološke mjere, ali naravno i same situacije u državi i rasta broja zaraženih. Kako je najavljeno ove mjere ostaju na snazi narednih 15 dana. Teško je predvidjeti tok događaja, ali se nadamo da ćemo djecu zadržati što duže u učionicama.

 HG: Kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, strahujete li od širenja zaraze među djecom, jer se oni još uvijek ne smiju cijepiti?

Baraković: Škole su zaista sigurna mjesta i mnogo je bolje kada djeca provode vrijeme u njima. Veći su problem sredine u kojima provode period prije i poslije škole. Prošle godine smo se uvjerili da se djeca pridržavaju svih propisanih mjera, s obzirom da na području TK imamo oko 50 000 učenika i 5 000 nastavnika. Kada govorim o sebi, strah me je pandemije iz istog razloga sam se vakcinisao. Svjedočio sam da su se mnogi nastavnici odbili vakcinisati iz razlog što je to bila AstraZeneca, upravo njom sam se vakcinisao i poručio bih svima, svaka vakcina je bolja nego nikakva vakcina. Iskoristio bih ovu priliku da zamolim sve kolege i kolegice da se što prije vakcinišu, jer je to jedan od bitnijih  uslova kako bi održali dobru epidemiološku sliku u školama, jer se baš škole zadnje zatvaraju a prve otvaraju.

HG: Što se do sada pokazalo, koje su prednosti online nastave?

Baraković: Ne postoji prednost online nastave, za mene je to nužno zlo koje se iskoristilo da djeca imaju bilo kakvu interakciju sa svojim nastavnicima. Cijeli svijet, a potom i Bosna i Hercegovina nije adekvatno odgovorila na izazove koje je pandemija pružila u svim oblastima, a pogotovo u obrazovanju i školstvu. Školska klima i interakcija sa drugom djecom i pedagozima u školama je nužna za obrazovanje.

HG: I visoko obrazovanje je pred velikim izazovima, jer sve više mladih želi studirati izvan granica BiH. Kako Vi  gledate na tu činjenicu?

Baraković: Budući da dolazim iz oblasti visokog obrazovanja, s obzirom da sam fakultetski profesor, svakodnevno se susrećem sa željama i potrebama, razgovarajući sa studentima. Djeca u našim obrazovnim ustanovama su izuzetno pametna i vrijedna. Ali, sistem isto tako treba odgovoriti na zahtjeve studenata koji su im u drugim zemljama omogućeni, a to je prvenstveno kvalitetno obrazovanje, a potom i siguran posao po završetku školovanja. Mi moramo shvatiti da je ulaganje u obrazovanje, nauku i tehnologiju najbolja investicija koju ova država može ponuditi. Vlada TK svake godine se trudi kroz stipendiranje studenata poboljšati status koliko je u njezinoj mogućnosti.

HG: Što je najvažnije poručiti u ovom trenutku učenicima, studentima i nastavnicima?

Baraković: Učenicima bi poželio sretnu novu školsku godinu, vjerujem da su se i sami učenici zaželjeli normalnog modela nastave, da se pored učenja mogu i družiti sa svojim vršnjacima. Zbog raznih podjela u grupe pojedini učenici su se viđali samo početkom u krajem školske godine. Nastavnicima bi odao priznanje za sav trud i zalaganje u protekloj godini, nadam se da će u ovoj školskoj godini biti manje problematičnih situacija. Za kraj bi pozvao sve nastavnike, profesore, i ostale zaposlene na vakcinaciju zbog njih ali i zbog sve naše djece.