Naslovna Društvo Blagdan je Male Gospe

Blagdan je Male Gospe

186

Mala Gospa blagdan je rođenja Blažene Djevice Marije. Svake godine u Katoličkoj Crkvi slavi se 8. rujna. Nema točnih podataka od kada se slavi rođendan Blažene Djevice Marije. Smatra se da ovaj blagdan počinju slaviti kršćani u Jeruzalemu u V. stoljeću, dakle kada je kršćanstvo već postalo državna religija u tadašnjem Carstvu.

Naime, u mjestu gdje je prema predaji stajala Marijina rodna kuća, sagrađena je crkva u čast sv. Ani, Marijinoj majci. Kao spomen na posvetu ove crkve nastao je blagdan u čast Male Gospe: najprije u V. stoljeću na kršćanskom Istoku, a od VII. stoljeća i na Zapadu. Papa Sergije I. (687. – 701.) proglasio ga je kao jedan od četiri Marijanska blagdana koji su se slavili u Rimu, a od IX. stoljeća blagdan je prihvaćen u svim kršćanskim zemljama.

Za kršćane je svojstveno da blagdane svetaca slave na njihov “rođendan za nebo”, to jest na dan njihove smrti. Međutim, u tri slučaja kao blagdan se slavi rođenje: Isusovo rođenje na Božić, rođenje sv. Ivana Krstitelja 24. lipnja i Marijino rođenje – Malu Gospu, 8. rujna. To je zbog posebne uloge koju su u Božjem djelu spasenja imale ove tri osobe. Marijino rođenje je naviješteno već u Starom Zavjetu. Već na prvim stranicama Biblije tekst implicitno upućuje na Mariju. Nakon grijeha Adama i Eve, Bog im se javlja, prekorava ih i tjera iz zemaljskog raja govoreći zmiji: “Neprijateljstvo ja zamećem između tebe i žene, između roda tvojega i roda njezina: on će ti glavu satirati, a ti ćeš mu vrebati petu” (Post 3,15).

Drugi Vatikanski sabor naučava da je Marija proročki označena kao ona koja će pobijediti zmiju. Mariju naviješta i prorok Izaija kad govori o znaku Emanuela:”Evo začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel” (Iz 7,1)

Sveta Ana Mariju je rodila oko 17. godine prije Krista. Crkva vjeruje i naučava da je Marija očuvana od svake mrlje istočnog grijeha od trenutka svoga bezgrješnog začeća. Mala Gospa slavi se u mnogim krajevima naše domovine i posvećena su joj mnoga mjesta, crkve i kapelice. Iako nije zapovjedni blagdan Mala Gospa vrlo je omiljena u narodu.

Mala Gospa u Bosni Srebrenoj svečano se slavi u svetištu na Gospinom Vrilu te u župama Brestovsko, Ljubunčić, Ulice, Rama – Šćit i Kotor Varoš.