Ljetna žega i suša zadaju veliku muku proizvođačima kulena, šunki i drugih suhomesnatih proizvoda u Slavoniji u Republici Hrvatskoj. Klasično sušenje u domaćim pušnicama prava je rijetkost. Bez klimatiziranih komora i ovlaživača teško mogu očuvati proizvodnju koja je zaštićena oznakom izvornosti. Zato se sve više ulaže u opremanje zrionica.
Ekstremno vruća i sušna ljeta prisilila su proizvođače na odmak od zrenja suhomesnatih proizvoda u klasičnim slavonskim pušnicama i podrumima.
Na gospodarstvu obitelji Hruška zrionice su klimatizirane, temperatura i vlaga u svakom trenutku strogo kontrolirane.
“Temperatura mora biti u zrionici najviše 14 do 15 stupnjeva, no sve se može riješiti s klimama. Tako da su izazovi veliki, troškovi veliki, ali se ipak može doskočiti, naglašava Vjenceslav Hruška”, mjesto Bjeliševac.
Traži ovaj izvorni zaštićeni proizvod Slavonije, Baranje i Srijema puno truda i umijeća, uz poštovanje starinske recepture u kojoj je sve potpuno prirodno, bez konzervansa i aditiva. Zato ni cijena po kilogramu ove delicije nije mala – kreće se od 35 do 40 eura.


































