Naslovna Istaknuto Započela trodnevna duhovna priprava za Blagdan Velike Gospe na Breškama

Započela trodnevna duhovna priprava za Blagdan Velike Gospe na Breškama

189

Pred nama je Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Velika Gospa. Posebno je svečano u Breškama gdje se već na prvi dan trodnevnice okupio veliki broj vjernika.

Majci Božjoj na Breške redovito hodočaste vjernici iz raznih krajeva Tuzle, ali stigli su i brojni hodočasnici koji vuku korijene odavde, a godinama žive u inozemstvu.

Svečanu Svetu misu prvog dana trodnevnice predvodio je fra Fabio Badrov uz koncelebraciju drugih svećenika. U svojoj veoma poučnoj propovijedi govorio je o praštanju.

„Toliko je pokidanih ljudskih odnosa – od kojih najviše bole pokidani obiteljski odnosi – a sve zbog nesposobnosti praštanja. Mjera praštanja zapravo je mjera ljubavi. Tko ne prašta nije sposoban ni ljubiti, a time nije ni vjeran Isusov učenik. Jedino opraštanje može prekinuti lanac zla. Uzvraćamo li jednakom mjerom, sudionici smo grijeha i učvršćujemo moć zla“, kaže fra Fabio.

Noćas, na prvi dan trodnevnice čovjek razmišlja o Mariji  čija je ljubav, milosrđe i opraštanje nadvisili pravo i pravednost.

„Teško nam je i zamisliti Marijinu bol zbog nerazumijevanja i neprihvaćanja Isusa te na koncu zbog njegova razapinjanja. Marija nam je uzor podnošenja boli u životu. Nije lako ići u korak sa svojim sinom na njegovu putu križa, slušati zvuke koji paraju uši dok čekić lupa po čavlima, stajati pod križem dok se sin bori u smrtnim mukama i na koncu primiti u naručje njegovo mrtvo tijelo. To su teške boli koje je Marija trpjela. U takvim trenucima jedino može pomoći vjera. A iz te vjere proizlazi snaga opraštanja. Oprostiti onima koji su ti nanijeli bol i na taj način osloboditi se gorčine u srcu“, istaknuo je fra Fabio.

Poruke ljubavi koje ćemo tijekom svetih misa ovih dana čuti u marijanskim svetištima diljem svijeta pa i na Breškama, trebaju biti naši svakodnevni uzusi života.

„Trebamo se osloboditi svoga zlopamćenja da već sada počnemo opraštati onima koji su nam nanijeli bol, kako bismo vjerodostojno moliti: i otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim. Iskoristimo ove svete dane priprave za svetkovinu Velike Gospe da se izmirimo jedni s drugima i s Bogom u sakramentu ispovijedi“, poručio je fra Fabio.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo slavi Marijino uzdignuće dušom i tijelom u nebesku slavu, izuzeće njezina tijela od truleži smrti, te njezino kraljevanje zajedno s Isusom

Svete mise tijekom trodnevnice za Blagdan Velike Gospe svaku večer počinju u 18, 00 sati, a nakon mise vjernici ostaju u krugu dvorišta crkve, među lijepim brežačkim lipama kako bi se susreli, razgovarali te podijelili radost Blagdana Velike Gospe.

M. N.